Samenvatting
Een prospectief onderzoek werd verricht naar ‘kleine’ chirurgische ingrepen en behandeling van kleine letsels in een verzorgingsgebied van 6 huisartsen met ongeveer 14.250 patiënten. Bij deze huisartsengroep werden bestudeerd: het verrichtingen- en verwijspatroon, het nakomen van gemaakte werkafspraken en de resultaten van de behandeling. Voorafgaand aan dit onderzoek werden na een oriënterend onderzoek algemene richtlijnen voor de behandeling opgesteld.
Gedurende een periode van 6 maanden werden 574 patiënten behandeld, van wie 45 patiënten rechtstreeks naar de EHBO-afdeling van het Academisch Ziekenhuis Maastricht gingen (7,9). Vijfenvijftig patiënten (9,6) werden, in eerste of tweede instantie, door de huisarts verwezen. Werkafspraken over pathologisch-anatomisch onderzoek van huidtumoren werden relatief goed, maar die over tetanusprofylaxe matig nagekomen. De behandeling van kleine verwondingen en de verrichting van kleine ingrepen, voornamelijk excisie van huidtumoren, gaf in ongeveer 90 van de gevallen een goed resultaat. Het behandelingsresultaat van panaritium was matig.
Omdat huisartsen, zeker degenen met een plattelandspraktijk, veelvuldig kleine operaties moeten verrichten en kleine traumata moeten behandelen, verdient het aanbeveling voldoende aandacht te blijven geven aan de praktische scholing van huisartsen in het verrichten van kleine chirurgische ingrepen.
Reacties