Het plaatsen van een implantaat om de klachten van stenose van het wervelkanaal tegen te gaan, levert geen winst op ten opzichte van het operatief decomprimeren van het kanaal. Dat blijkt uit een in BMJ gepubliceerde studie van Leidse neurochirurgen (2013;347:f6415).
In 5 ziekenhuizen randomiseerden Wouter Moojen (LUMC)…
Artikelinformatie
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2013;157:C1978
Onderzoek en behandeling wervelkanaalstenose
Ik lees dit artikel met enige verbazing.
Ik ben een vrouw van 61 en in 2007 geopereerd aan mijn wervelkanaalstenose.
In Vreden ( Ahaus) Duitsland. Het ziekenhuis is aangesloten bij Menzis.
Ik heb een coflex-implantaat gekregen . De 5e dag naar huis met fysio. Nu na 6 jaar ben ik nog steeds klachtenvrij. Ondanks het feit dat ik toch vrij zwaar ben (100kg) gaat het nog steed erg goed.
Voordat ik in Vreden terecht kwam ben ik ook in Ned. in het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis
geweest en daar wilde de orthpeed mij een korset geven,omdat hij een operatie niet zag zitten.
Achteraf bekeken ,nadat men in Duitsland eerst nog een Staande ct-scan met vloeistof heeft gemaakt (zeer belangrijk omdat je natuuurlijk gewoonlijk staat,als je de meeste klachten hebt,en als je ligt niet) kon men toen pas goed zien wat er precies aan de hand was.
Dat onderzoek vonden ze hier (ned) maar ouderwets, terwijl het erg belangrijk is en dat is toch logisch en zelfs voor een leek nog te snappen.
Ik begrijp daarom dit hele onderzoek niet wat hier heeft plaatsgevonden en zeer kwalijk dat hier "de coflex" niet vergoed wordt door de zorgverzekeraars, mede door het onderoek wat heeft plaatsgevonden.
Ik denk dat men in Duitsland toch verder is met de onderzoeken,en de hier zogeheten experimentele operaties. In Duisland is het allang niet meer experimenteel en hebben ze al meer ervaring met deze operaties.
Ik ben blij dat ik in de grensstreek woon en daar geopereerd kon worden.
Wel jammer voor de patienten in de rest van het land met dit probleem.
Annelies du Plessis