Samenvatting
Doel
Het evalueren van de effectiviteit van systematische, jaarlijkse chlamydiascreening.
Opzet
Clustergecontroleerde trial met een gerandomiseerde, gefaseerde invoering (‘stepped wedge’-design) in 3 regio’s in Nederland, te weten Amsterdam, Rotterdam en Parkstad Limburg, gelegen in Zuid-Limburg (NTR 3071).
Methode
In de periode maart 2008-januari 2011 werd jaarlijks een uitnodigingsbrief voor chlamydiascreening gestuurd naar alle jongeren in de leeftijd van 16-29 jaar die ingeschreven stonden in het bevolkingsregister van de deelnemende gemeenten (n = 317.304; bij aanvang van de studie). In de brief werd gevraagd om via internet een testpakket te bestellen om zelf materiaal af te nemen voor onderzoek naar de aanwezigheid van een chlamydia-infectie en dat vervolgens in te sturen naar een deelnemend laboratorium voor analyse. Communicatie met de deelnemers verliep via internet, e-mail en sms. Behandeling van een chlamydia-infectie vond plaats bij de huisarts of bij de soa-polikliniek van de GGD. De belangrijkste uitkomstmaten waren de participatiegraad, het percentage positieve chlamydiatesten en (trends in) de geschatte prevalentie van chlamydia-infecties.
Resultaat
In de interventiegroep was de participatiegraad van de chlamydiascreening 16,1% na de 1e jaarlijkse uitnodiging, 10,8% na de 2e en 9,5% na de 3e uitnodiging, vergeleken met 13,0% in de controlegroep die aan het einde van de 2e screeningsronde werd uitgenodigd. Bij de 1e uitnodiging was het percentage personen met een positieve chlamydiatest hetzelfde in de interventiegebieden als in de controlegebieden (4,3%). Bij de 3e uitnodiging in de interventiegroep bleef dit percentage vergelijkbaar (4,1%). Het percentage personen met een positieve chlamydiatest daalde niet significant per regio of sociaaldemografische subgroep. Alleen bij personen die consequent aan 3 screeningsronden deelnamen (2,8% van alle uitgenodigden) daalde het percentage positieve testen significant van 5,9 naar 2,9% (oddsratio: 0,49; 95%-BI: 0,47-0,50).
Conclusie
Er kon geen significant effect van 3 jaar systematische chlamydiascreening worden aangetoond op het percentage personen met een positieve chlamydiatest bij de gevonden, lage participatiegraad. Op dit moment is er onvoldoende bewijskracht om deze chlamydiascreening landelijk in te voeren.
Reacties