Samenvatting
- Een slechte microbiologische kwaliteit van oppervlaktewater dat door grote groepen mensen wordt gebruikt voor recreatieve doeleinden kan leiden tot veel ziektegevallen.
- Microbiologische verontreiniging kan van verschillende bronnen afkomstig zijn, zowel humaan als dierlijk fecaal, maar kan ook optreden door vermeerdering van natuurlijk voorkomende micro-organismen.
- In Europa is de Europese Zwemwaterrichtlijn van toepassing op alle officiële zwemlocaties. Op deze locaties moet de waterkwaliteit regelmatig gecontroleerd worden en aan eisen voor maximale fecale verontreiniging voldoen.
- In Nederland zijn de meest voorkomende gezondheidsklachten die samenhangen met recreatiewater echter huidklachten, veelal zwemmersjeuk, veroorzaakt door Trichobilharzia, een parasiet die niet van fecale oorsprong is.
- Het aantal ziekte-uitbraken in een zomer houdt sterk verband met het aantal dagen met een maximum temperatuur van 25°C of hoger.
- Naast de invloed van het klimaat op recreatiewater gerelateerde ziekteverwekkers, speelt ook het menselijk gedrag een rol; de uitkomst van de wisselwerking tussen deze en andere factoren is vooralsnog onzeker.
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7969
Reacties