Hypospadie en congenitale kromstand van de penis bij kinderen en de chirurgische behandeling daarvan

Klinische praktijk
T.P.V.M. de Jong
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2072-7
Abstract

Samenvatting

- Hypospadie is een aangeboren afwijking van de penis, waarbij de urethra eindigt aan de onderzijde van de glans penis of, meer proximaal, op de schacht of het scrotum. Enige vorm van hypospadie komt voor bij ongeveer 1 op 200 jongens.

- Hypospadie kan minimaal zijn of juist zo ernstig dat direct na de geboorte het geslacht van het kind moeilijk is vast te stellen.

- Een groot deel van de jongens met hypospadie heeft tevens een aangeboren kromstand van de penis, die gecorrigeerd moet worden.

- Operatieve correctie wordt bij voorkeur uitgevoerd op de leeftijd van 6-12 maanden. Bij hypospadieoperaties is het streven een functioneel en cosmetisch normale penis te reconstrueren en psychische belasting voor het kind zoveel mogelijk te beperken.

- Tot de veelgebruikte technieken behoren: avanceren van de meatus en glanuloplastiek (‘meatal advancement and glanuloplasty’ (MAGPI), urethrareconstructie met een geïncideerde urethrale plaat (‘tubularised incised plate’(TIP)-techniek volgens Snodgrass) en de plastiek van gevasculariseerde gesteelde voorhuid.

- Urethraoperaties voor hypospadie gaan gepaard met een relatief hoog aantal complicaties en dienen daarom uitgevoerd te worden door chirurgen met voldoende ervaring.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2072-7

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Kinderniercentrum Wilhelmina Kinderziekenhuis, Postbus 85.090, 3508 AB Utrecht.

Hr.dr.T.P.V.M.de Jong, kinderuroloog.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties