Hoofdletsels bij fietsers en bromfietsers in de vijf jaren voor en na de invoering van de helmdraagplicht voor bromfietsers

Onderzoek
G. Passies
G.J.P. Visser
B. Binnendijk
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:1398-401
Abstract

Samenvatting

Sinds het dragen van een helm voor bromfietsers in Nederland verplicht is gesteld, en de helm door nagenoeg alle bromfietsers wordt gedragen, is onder bromfietsgewonden het percentage slachtoffers met hoofdletsel sterk afgenomen. Dit volgt uit een beschrijving van de hoofdletsels van fiets- en bromfietsgewonden die in de periode 1970-1979 in het Academisch Ziekenhuis te Groningen klinisch of poliklinisch zijn behandeld.

Naast een aanzienlijke afname van het percentage slachtoffers met verwondingen van de weke delen van het hoofd, is onder bromfietsgewonden het percentage slachtoffers met schedeldak-, schedelbasis- en aangezichtsfracturen afgenomen. Hetzelfde is het geval voor bromfietsslachtoffers met oppervlakkige letsels, evenals voor slachtoffers met een contusio cerebri, terwijl het percentage slachtoffers met een commotio cerebri in geringe mate is toegenomen.

Het overgrote deel van de gewonden wordt poliklinisch behandeld, doch op landelijke schaal ontbreken gegevens over de verwondingen van deze groep slachtoffers. In dit artikel worden gegevens gepresenteerd waaruit blijkt dat het dragen van een helm (ernstig) hoofdletsel bij zowel klinisch als poliklinisch behandelde bromfietsgewonden voorkomt.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Groningen, Kliniek voor Heelkunde, afd. Traumatologie, Oostersingel 59, 9700 RB Groningen.

mw.drs.G.Passies, socioloog; dr.G.J.P.Visser en prof.B.Binnendijk, chirurgen.

Contact mw.drs.G.Passies

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties