Het verband tussen klinische toestand en kwaliteit van leven bij hemodialysepatiënten; een klinimetrisch onderzoek

Onderzoek
Y.C. Schrama
R.T. Krediet
M.C. de Rooy-Roggekamp
L. Arisz
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1182-5
Abstract

Samenvatting

Teneinde inzicht te verkrijgen in de kwaliteit van leven van chronische hemodialysepatiënten werd een transversaal klinimetrisch onderzoek verricht bij 60 patiënten van het Diatel te Amsterdam, een centrum voor actieve dialyse. Hierbij werd tevens getracht inzicht te verkrijgen in de bruikbaarheid van de verschillende objectieve en subjectieve meetmethoden.

De gemiddelde leeftijd was 52 jaar, 57 was man en de gemiddelde dialyseduur bedroeg 68 maanden. Als objectieve tests werden de Karnofsky-score, de ‘active clinical problems score’ en de ‘chemistry abnormality score’ gebruikt. Deze werden ingevuld met behulp van de behandelend arts en aan de hand van de status van de patiënt. De subjectieve gegevens werden verzameld tijdens een interview gebaseerd op de volgende tests: klachtenprofiel, ‘affect balance scale’, ‘index of well-being’, ‘Nottingham health profile’.

De lichamelijke toestand van de patiënten hing samen met leeftijd en bijkomende ziekten en was over het algemeen goed: bij 6 was de Karnofsky-score ≤ 60. De resultaten op de index of well-being waren slechter dan die van gezonden (p < 0,01). Deze index correleerde met leeftijd, werk- en gezinssituatie. De subjectieve tests toonden onderling significante correlaties. Dit gold ook voor de objectieve tests, zij het minder sterk. Geen correlatie was aantoonbaar tussen de objectieve toestand van de patiënt en zijn emotioneel welbevinden.

Actieve hemodialysepatiënten bleken een redelijke kwaliteit van leven te hebben, die goed objectiveerbaar was. De affect balance scale, de index of well-being en het klachtenprofiel bleken de geschiktste meetinstrumenten te zijn hiervoor. Verder longitudinaal onderzoek is noodzakelijk om de verschillende factoren die bepalend zijn voor kwaliteit van leven nader te specificeren.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, afd. Interne Geneeskunde, onderafd. Nierziekten, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Mw.Y.C.Schrama, co-assistent; dr.R.T.Krediet en prof.dr.L.Arisz, internisten.

Diatel, Amsterdam.

Mw.M.C.de Rooy-Roggekamp, internist.

Contact dr.R.T.Krediet

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties