Het nut van een handletselkaart

Klinische praktijk
H.P. van Not
P.B.G.M. Feskens
S.E.R. Hovius
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:419-22
Abstract

Samenvatting

Doel

Evaluatie van de klinische toepasbaarheid en de bruikbaarheid voor wetenschappelijke doeleinden van een handletselkaart in een handchirurgische kliniek.

Opzet

Descriptief.

Plaats

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt.

Methode

De statussen van patiënten die in een periode van 1 jaar klinisch werden behandeld wegens een handletsel werden bestudeerd (n = 148). De oorzaak en uitgebreidheid van het letsel werden onderzocht, er werd gekeken of gebruik was gemaakt van een handletselkaart en er werd nagegaan hoeveel tijd nodig was om de gegevens per patiënt te verzamelen. Aan stafleden en assistenten werd aan het einde van het onderzoek gevraagd welke indruk zij hadden van de handletselkaart.

Resultaten

Gemiddeld was de nauwkeurigheid van de beschrijving van de gelaedeerde anatomische structuren 43 (SD: 13; p < 0,05) groter in die statussen waarin een handletselkaart werd gevonden. Toepassen van de handletselkaart bespaarde gemiddeld 1 minuut tijd, zowel op de afdeling Spoedeisende Hulp als op de polikliniek.

Conclusie

Het gebruik van een handletselkaart maakte een nauwkeuriger en uniformer beschrijving van handletsels mogelijk. Door de gegevens van de kaart te koppelen aan logistieke gegevens is gecomputeriseerde evaluatie van de behandeling mogelijk en is gegevensvergaring voor wetenschappelijk onderzoek en logistieke planning makkelijker.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Plastische en Reconstructieve Chirurgie, Dr. Molewaterplein 40, 3015 GD Rotterdam.

H.P.van Not, assistent-geneeskundige; prof.dr.S.E.R.Hovius, plastisch chirurg.

Marien Krankenhaus, afd. Chirurgie, Osnabrück, Duitsland.

P.B.G.M.Feskens, assistent-geneeskundige.

Contact H.P.van Not

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties