Het microbioom: hype of écht belangrijk?

Opinie
Vanessa C. Harris
W.J. (Joost) Wiersinga
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2016;160:D110
Abstract

Hype of écht belangrijk? Het is een vraag die veel gesteld wordt naar aanleiding van de stortvloed aan informatie die op ons afkomt als gevolg van het wetenschappelijk onderzoek aan het microbioom. Wat heeft de dokter in de spreekkamer aan al deze wetenschap? Aan dit onderzoek zijn honderden miljoenen uitgegeven en het aantal microbioomgerelateerde publicaties op Pubmed is de laatste vijf jaar exponentieel gegroeid. Het is daarom nuttig om te evalueren wat nu de klinische relevantie van het microbioom is voor de dagelijkse praktijk.

Een nieuw orgaan

De Nobelprijswinnaar Joshua Lederberg was de eerste die de term ‘microbioom’ gebruikte om het collectieve genoom te beschrijven van alle micro-organismen die in de mens huizen.1 Sommigen beschouwen het microbioom zelfs als een apart orgaan met overerfbare eigenschappen, dat veel fysiologische functies heeft in het metabolisme, in de ontwikkeling van het immuunsysteem en in de afweer tegen pathogenen.2 Een verandering in…

Auteursinformatie

Contact Academisch Medisch Centrum, afd. Inwendige Geneeskunde en Infectieziekten en Center for Experimental Molecular Medicine

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Vanessa C. Harris ICMJE-formulier
W.J. (Joost) Wiersinga ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties