Samenvatting
- Met een genezingrond de 85% is een recidiverende Clostridium difficile-infectie op dit moment de enige onbetwiste indicatie voor fecestransplantatie.
- Fecestransplantatie leidt bij 24-30% van de patiënten met colitis ulcerosa tot klinische remissie en endoscopisch verbetering; na placebo is dit 5% (water) tot 20% (autologe feces). De focus ligt nu op het identificeren van ‘superdonoren’ en subgroepen van patiënten bij wie fecestransplantatie effectief is.
- Bij patiënten met een metabool syndroom leidt fecestransplantatie mogelijk tot een toename van de insulinesensitiviteit. Gewicht, BMI en energieverbruik worden niet beïnvloed.
- Naast de genoemde indicaties is fecestransplantatie een mogelijke behandeling voor patiënten met de ziekte van Crohn, het prikkelbaredarmsyndroom, graft-versus-host-ziekte of dragerschap van multiresistente organismen. Gerandomiseerd onderzoek waarin fecestransplantatie wordt vergeleken met placebo is nodig om de effectiviteit van fecestransplantatie bij deze patiëntengroepen te beoordelen.
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2017;161:D1623
Vakgebied
Reacties