Het centrale-ruggemergsyndroom (CRS) is het meest voorkomende beeld bij partiële cervicale dwarslaesie.12 Beschadigingen van het ruggemerg door een ernstig trauma met benige afwijkingen en (of) standsveranderingen van de wervelkolom worden over het algemeen vroegtijdig juist gediagnostiseerd. Het CRS wordt echter in het acute stadium vaak niet herkend,3-5 vooral niet bij een relatief licht hyperextensietrauma van de cervicale wervelkolom waarbij fracturen en (of) dislocatie ontbreken.
Het neurologisch onderzoek kan daarbij bemoeilijkt zijn door een alcoholintoxicatie of door pijnlijke sensibele stoornissen aan de armen. Vroege herkenning en een juiste behandeling in het acute stadium lijken de prognose te verbeteren.6 Om die redenen besteden wij aandacht aan een aantal aspecten van dit syndroom.
Klinisch beeld
Het acute traumatische CRS, ook wel ‘central cord lesion’ genoemd, werd voor het eerst uitgebreid beschreven door Schneider, Cherry en Pantek in 1954. Hun klassieke definitie van het syndroom omvat motorische stoornissen die aan…
Reacties