Hartklepvervanging bij patiënten van 70 jaar en ouder

Onderzoek
D.R. Düren
K.H. Romijn
M.J. Henselmans
N.G. Meyne
A.J. Dunning
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1986;130:261-4
Abstract

Samenvatting

In de periode 1977 tot 1985 ondergingen 100 patiënten van 70 jaar en ouder (66 vrouwen en 34 mannen) in het Wilhelmina Gasthuis en het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam een hartklep vervangende operatie, al of niet in combinatie met een coronaire-bypassoperatie.

Vervanging van de aortaklep vond plaats bij 70 patiënten van wie 23 tegelijkertijd ook een coronaire-bypassoperatie ondergingen, terwijl bij 25 patiënten de mitralisklep vervangen werd, bij 8 van hen in combinatie met een coronaire-bypassoperatie. Bij 4 patiënten werd zowel de aorta- als de mitralisklep vervangen en bij 1 patiënt de tricuspidalisklep. De operatiesterfte bedroeg 14 en de late cardiale sterfte 7. De duur van de follow-up varieerde van 3-84 maanden (gemiddeld 27 maanden). Van alle overlevenden was de toestand sterk verbeterd.

De resultaten rechtvaardigen hartklepoperaties, al of niet in combinatie met coronairchirurgie, bij patiënten van 70 jaar en ouder met ernstige hartklepafwijkingen. De auteurs concluderen dat een hoge leeftijd op zichzelf geen contra-indicatie mag zijn voor hartklepvervanging.

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum, Meibergdreef 9, 1105 AZ Amsterdam.

Afd. Cardiologie: dr. D.R. Düren, K.H. Romijn (thans: Sint Elisabeth's Gasthuis, Haarlem) en prof.dr. A.J. Dunning, cardiologen; M.J. Henselmans, documentaliste.

Afd. Cardiopulmonale Chirurgie: prof.dr.N.G. Meyne, cardiopulmonaal chirurg.

Contact dr. D.R. Düren

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties