Samenvatting
Doel
Vergelijken van het effect van behandelingen met en zonder ‘slow-acting antirheumatic drugs’ (SAARD's) bij patiënten met kort bestaande reumatoïde artritis (RA).
Opzet
Gerandomiseerd open klinisch onderzoek.
Plaats
Poliklinieken reumatologie van 6 ziekenhuizen in de regio Utrecht.
Methode
De onderzoekspopulatie bestond uit 304 patiënten met recentelijk gediagnosticeerde RA. Het effect van een therapeutische strategie waarbij de behandeling met een SAARD werd uitgesteld (niet-SAARD-groep) werd vergeleken met die van een strategie waarbij wel werd gestart met een SAARD (vroege-SAARD-groep). Effectvariabelen waren functionele beperking, pijn, gewrichtsscore, bezinkingssnelheid van de erytrocyten en progressie van radiologische gewrichtsafwijkingen na 1 jaar.
Resultaten
Op 4 van de 5 effectvariabelen werd statistisch significant meer verbetering gezien in de vroege-SAARD-groep dan in de niet-SAARD-groep; progressie van radiologische afwijkingen was in beide groepen weinig uitgesproken en niet statistisch significant verschillend. Het percentage patiënten met bijwerkingen ten gevolge van de medicatie was in beide groepen gelijk.
Conclusie
Vroege behandeling van patiënten met recentelijk gediagnosticeerde reumatoïde artritis met een SAARD was gedurende het eerste jaar van behandeling effectiever dan de strategie waarbij de behandeling met een SAARD wordt uitgesteld.
Reacties