Gunstige langetermijnresultaten van de originele 'maze'-operatie voor patiënten met medicamenteus moeilijk of niet te behandelen boezemfibrilleren; ervaringen van 1993/'04

Onderzoek
G.S.C. Geuzebroek
Ph.K.E.W. Ballaux
J.C. Kelder
A. Brutel de la Rivière
J.J.A.M.T. Defauw
N.M. van Hemel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2314-9
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoek van de korte- en langetermijnresultaten van de originele ‘maze’-operatie voor patiënten met medicamenteus moeilijk of niet te behandelen boezemfibrilleren.

Opzet

Retrospectief.

Methoden

Preoperatieve gegevens, ziekenhuis- en vervolgonderzoeksgegevens van patiënten die een originele mazeoperatie ondergingen voor boezemfibrilleren zonder en met structurele hartafwijkingen werden retrospectief onderzocht en geanalyseerd in het St. Antonius Ziekenhuis te Nieuwegein.

Resultaten

In de 11-jaarsperiode 1993-2004 werden 203 patiënten geopereerd: 139 voor alleen boezemfibrilleren en 64 voor een gecombineerde indicatie, wegens een structurele hartafwijking mét boezemfibrilleren. De ziekenhuismortaliteit was nul. Na een gemiddelde vervolgperiode van 4 jaar waren 2 van de 203 patiënten overleden aan een cardiale oorzaak, beiden na een gecombineerde operatie. Na een gemiddelde vervolgperiode van 4 jaar waren 90 van de patiënten met alleen een mazeoperatie en 70 van de patiënten met een gecombineerde operatie vrij van boezemfibrilleren. Wanneer boezemfibrilleren na 1 jaar niet meer bestond was de kans groot dat 4 jaar na de operatie ook geen boezemfibrilleren meer aanwezig was (oddsratio: 9,56). Een grote linker boezem en lang bestaand boezemfibrilleren (meer dan 5 jaar) bleken risicofactoren te zijn voor het postoperatief opnieuw optreden van boezemfibrilleren.

Conclusie

De mazeoperatie was een succesvolle chirurgische behandeling voor patiënten met boezemfibrilleren, zowel op korte als op lange termijn. Deze behandeling kan overwogen worden wanneer medicamenten en elektrische cardioversies falen.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2006;150:2314-9

Auteursinformatie

St. Antonius Ziekenhuis, Postbus 2500, 3430 EM Nieuwegein.

Afd. Cardiothoracale Chirurgie: hr.G.S.C.Geuzebroek, medisch student; hr.Ph.K.E.W.Ballaux (thans: Maria Middelares Ziekenhuis, afd. Cardiothoracale Chirurgie, Gent, België), hr.prof.dr.A.Brutel de la Rivière (thans: Onze Lieve Vrouwe Gasthuis, afd. Cardiothoracale Chirurgie, Amsterdam) en hr.J.J.A.M.T.Defauw, cardiothoracaal chirurgen.

Afd. Cardiologie: hr.J.C.Kelder, klinisch epidemioloog; hr.prof.dr.N.M.van Hemel, cardioloog.

Contact hr.prof.dr.N.M.van Hemel (n.m.vanhemel@hetnet.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties