Gunstig effect van immuunmodulerende behandeling bij het terugdringen van functionele beperkingen door multiple sclerose nog niet aangetoond

Opinie
M. Vermeulen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:850-1
Abstract

Zie ook het artikel op bl. 852.

Multiple sclerose (MS) is een verworven chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Momenteel wordt veel ophef gemaakt van immuunmodulerende therapie bij deze ziekte. In dit artikel bespreek ik de wankele basis daarvoor.

Bij MS is er meestal een beloop met aanvallen van functieverlies die enkele weken duren. In een paar dagen tijd ontstaat bij deze aanvallen neurologische uitval, die wordt gevolgd door een fase met stabilisatie en daarna gedeeltelijk of volledig herstel. De aanvallen worden ‘exacerbaties’ genoemd.1 In het eerste jaar van de ziekte hebben patiënten gemiddeld 1,6 exacerbaties, bij 60 is er in dat jaar hooguit 1 exacerbatie. Deze exacerbaties dalen na het eerste jaar in frequentie. In het eerste jaar van behandeling is in klinische trials nog wel een effect op het verminderen van exacerbaties gevonden, maar daarna is dat veel moeilijker vanwege de dalende frequentie.

Na kortere of…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam, afd. Neurologie, Postbus 22.660, 1100 DD Amsterdam.

Contact Hr.prof.dr.M.Vermeulen, neuroloog (m.vermeulen@amc.uva.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties