Gezamenlijke besluitvorming bij acuut levensbedreigende situaties

Drie handen die radartjes bij elkaar houden
Marlieke H. Cools
Armand R.J. Girbes
Suzanne Metselaar
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8096
Abstract

Soms staan zorgverleners voor een behandelbeslissing bij patiënten met een plotseling levensbedreigende ziekte. De wensen van de patiënt en familie moeten dan worden meegenomen. Maar is multidisciplinaire afstemming ook nodig?

Achtergrond

Wanneer een belangrijke keuze moet worden gemaakt in de behandeling, is het essentieel dat zorgverlener en patiënt samen beslissen (gezamenlijke besluitvorming). In dit proces bespreken zorgverlener en patiënt gezamenlijk welke zorg het beste past bij de wensen, doelen en waarden van de patiënt, waarbij alle opties, voor- en nadelen, voorkeuren en medische omstandigheden van de patiënt worden meegenomen.1

In een levensbedreigende of onvoorziene situatie is samen beslissen een uitdaging. Anders dan bij gesprekken in het kader van proactieve zorgplanning (‘advance care planning’) is er weinig tijd om stil te staan bij wat de vitaal bedreigde patiënt wenst en…

Auteursinformatie

Bergman Clinics, afd. Anesthesiologie, Hilversum, Naarden, Rijswijk en Amsterdam: drs. M.H. Cools, anesthesioloog. Amsterdam UMC, Amsterdam. Afd. Intensive Care: prof.dr. A.R.J. Girbes, intensivist-internist en klinisch farmacoloog. Afd. Ethiek, Recht en Humaniora: dr. S. Metselaar, medisch-ethicus, senior onderzoeker.

Contact M. Cools (m.cools@bergmanclinics.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Marlieke H. Cools ICMJE-formulier
Armand R.J. Girbes ICMJE-formulier
Suzanne Metselaar ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties