Wint de economie het van wetenschap en ethiek?

Geneesmiddelenonderzoek in lage- en midden-inkomenslanden

Handen van een zwarte vrouw met tabletten erin
Fenna de Vries
Eric J.F. Franssen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7714
Abstract

De verschuiving van klinisch geneesmiddelenonderzoek met registratiedoeleinden van hoge-inkomenslanden (HIL) naar lage- en middeninkomenslanden (LMIL) heeft een ‘blinde vlek’ gecreëerd bij het beoordelen van de veiligheid en werkzaamheid van nieuwe geneesmiddelen. Door een gebrek aan transparantie van sponsoren hebben regulerende autoriteiten nauwelijks inzicht in de deelnemende landen, de inclusieaantallen per locatie en de gehanteerde medisch-ethische normen.1 Deze verschuiving lijkt voornamelijk gedreven te worden door economische belangen, waarbij zowel de kwaliteit en validiteit van onderzoeksresultaten als de veiligheid van patiënten in het gedrang lijken te komen. Wint de economie het van de wetenschap en ethiek?

Globalisatie van geneesmiddelenonderzoek

Sinds de eeuwwisseling is er een toename van klinisch geneesmiddelenonderzoek met registratiedoeleinden in LMIL ten opzichte van HIL. Het aantal geregistreerde geneesmiddelenonderzoeken is tussen 1999 en 2021 in HIL toegenomen met 294% en in LMIL met 741% (figuur).2 Opvallend is dat een derde van alle klinische geneesmiddelenonderzoeken die werden uitgevoerd in…

Auteursinformatie

OLVG, afd. apotheek, Amsterdam: drs. F. de Vries, apotheker en onderzoeker; dr. E.J.F. Franssen, ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog.

Contact F. de Vries (f.devries@olvg.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Fenna de Vries ICMJE-formulier
Eric J.F. Franssen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties