Fase I-onderzoek als niet-therapeutisch experiment in de oncologie

Onderzoek
L.F.J. Brinkman-Woltjer
J.B. Vermorken
C.J. van Groeningen
H. E. Gall
H.M. Pinedo
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1988;132:2321-5
Abstract

Samenvatting

Fase I-onderzoek van nieuwe cytostatica wordt door de auteurs gerekend tot de niet-therapeutische experimenten. Het wordt verricht bij kankerpatiënten voor wie er geen standaard- of experimentele behandelingsmogelijkheden zijn. De patiënten kunnen in principe voor zichzelf geen therapeutisch effect van het onderzoek verwachten.

Medewerkers van de afdeling Geneeskundige Oncologie van het Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit in Amsterdam verrichtten een verkennend onderzoek naar fase I-onderzoek van nieuwe cytostatica, ervan uitgaande dat fase I-onderzoek als een niet-therapeutisch experiment beschouwd moet worden. In dit artikel wordt verslag gedaan van deze verkenning. Een belangrijk doel was na te gaan of het verrichten van fase I-onderzoek als niet-therapeutisch experiment mogelijk en haalbaar is.

Bij de uitvoering werd grote betekenis toegekend aan het informed consent. Selectie van patiënten vooraf moest de waarde van het informed consent vergroten. De selectie- en de informed consent-procedure worden beschreven.

Enkele voorlopige resultaten en conclusies worden gerapporteerd, waaronder de conclusie dat fase I-onderzoek zonder therapeutische intentie in de praktijk mogelijk lijkt te zijn.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit, afd. Geneeskundige Oncologie, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Mw.drs.L.F.J.Brinkman-Woltjer, psycholoog; dr.J.B.Vermorken, C.J.van Groeningen en prof. dr.H.M.Pinedo, internisten; mw.H.E.

Gall, research-verpleegkundige.

Contact mw.drs.L.L.F.J.Brinkman-Woltjer

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties