Samenvatting
Doel
Nagaan of en zo ja, hoe het voorschrijfgedrag van de huisarts kan worden beïnvloed door feed-back van de apotheker aangaande de voorgeschreven medicijnen.
Opzet
Gerandomiseerd, prospectief.
Plaats
Verzorgingshuis Bernlef te Groningen.
Methode
In de periode 2 februari-18 maart 1993 werd onderzocht of verschillen in de wijze waarop herhaalrecepten werden aangevraagd door de apotheker invloed hadden op het uiteindelijke medicijngebruik van de bewoners. De 43 huisartsen van de bewoners werden at random in 3 groepen verdeeld. Groep A (controlegroep) ontving alleen etiketten met daarop de voorschriften van 4 weken geleden ter ondertekening, groep B ontving de etiketten en de medicatielijsten van de patiënten, groep C ontving etiketten, medicatielijsten en op- en aanmerkingen van de verstrekkende apotheker over dosis en duur van het voorschrift, mogelijke interacties en indicatie. Na 4 weken werd het medicijngebruik van de bewoners gecontroleerd.
Resultaten
De 196 bewoners gebruikten gemiddeld 6,5 middelen per persoon (uitersten: 0-19). Er was geen verschil tussen groep A en groep B, maar wel tussen deze groepen enerzijds en groep C anderzijds. In alle groepen nam in de onderzoeksmaand de medicatie toe met 5, maar het aantal weg gelaten middelen in groep C bedroeg 7, in groep A en B slechts 3 (p < 0,05). De opmerkingen van de apotheker, die voor 44 van de huisartsen nieuwe informatie opleverden, resulteerden 9 maal in het weglaten van medicatie en 4 maal in dosisverlaging.
Conclusie
Feed-back door de apotheker door middel van opmerkingen over de voorgeschreven medicijnen oefent een gunstige invloed op het voorschrijfgedrag van de huisarts uit.
Reacties