Is er nog plaats voor niet-chirurgische behandeling van cholesterolgalstenen?

Klinische praktijk
K.J. van Erpecum
M.F.J. Stolk
G.P. van Berge Henegouwen
M. van Leeuwen
A. Vos
H. Obertop
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1991;135:1569-73

Dames en Heren,

Cholesterol wordt in de gal in oplossing gehouden door vorming van gemengde micellen met behulp van fosfolipiden en galzouten. Met cholesterol oververzadigde gal en cholesterolgalstenen ontstaan als er te veel cholesterol of te weinig galzouten naar de gal uitgescheiden worden.

De ontdekking dat cholesterolgalstenen door behandeling met de galzouten ursodeoxycholzuur en chenodeoxycholzuur opgelost kunnen worden, betekende een belangrijke therapeutische doorbraak. Daarvóór was immers alleen chirurgische behandeling van stenen in de galblaas mogelijk geweest. Helaas bleek deze medicamenteuze oplostherapie slechts bij een zeer beperkte groep galsteenpatiënten te slagen. Een redelijke kans op volledig oplossen bestond alleen als sprake was van kleine (diameter

Extracorporele schokgolflithotripsie (galsteenvergruizing) leek een belangrijke uitbreiding van de nietchirurgische behandelingsmogelijkheden van galblaasstenen te zullen geven. Cholesterolstenen met een maximale diameter van 3 cm konden met behulp van deze techniek vergruisd worden tot fragmenten kleiner dan 5 mm. Deze galsteenfragmenten konden dan verder opgelost worden met…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Afd. Gastro-enterologie: dr.K.J.van Erpecum, internist; M.F.J.Stolk; prof.dr.G.P.van Berge Henegouwen, gastro-enteroloog.

Afd. Radiodiagnostiek: M.van Leeuwen, radiodiagnost.

Afd. Chirurgie: A.Vos, internist; prof.dr.H.Obertop, chirurg.

Contact dr.K.J.van Erpecum

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties