Eerste gunstige bevindingen van het groepseducatieprogramma Go4it voor adolescenten met overgewicht of obesitas

Onderzoek
G.H. Hofsteenge
P.J.M. Weijs
K. Wagenaar
M.J.M. Chin A Paw
H.A. Delemarre-van de Waal
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1628-33
Abstract

Samenvatting

Doel

Evalueren van het effect van het multidisciplinaire groepseducatieprogramma Go4it bij adolescenten met overgewicht of obesitas.

Opzet

Ongecontroleerd interventieonderzoek.

Methode

In het VU Medisch Centrum werd binnen de obesitaspolikliniek van het Transmuraal Onderzoeks- en Behandelcentrum voor Overgewicht bij Kinderen (TOBOK) een groepseducatieprogramma ontwikkeld voor adolescenten van 12-18 jaar met overgewicht of obesitas. Adolescenten met obesitas die werden aangemeld bij de obesitaspolikliniek werd gevraagd deel te nemen. Gedurende 7 sessies (1 per 2 weken) kregen zij educatie over de gezondheidsconsequenties van overgewicht, voeding, lichamelijke activiteit, energiebalans, verbeteren van het zelfbeeld en leren omgaan met pesten en andere lastige situaties. De sessies werden gehouden in groepen van 8-10 adolescenten. Daarnaast kregen de ouders gedurende 2 sessies informatie over de gezondheidsrisico’s van overgewicht, voeding en lichamelijke activiteit. Voor aanvang van het Go4it-programma en na 6 maanden werden lichaamslengte, gewicht, glucosetolerantie (met een orale glucosetolerantietest; OGTT) en insulineresistentie gemeten.

Resultaten

In totaal werden 93 adolescenten (39 jongens en 54 meisjes) geïncludeerd, met een gemiddelde leeftijd van 13,9 jaar (SD: 1,7). In totaal doorliepen 69 adolescenten (74) tenminste 6 van de 7 sessies. Stabilisatie of vermindering van de mate van overgewicht na afloop van Go4it werd bereikt bij 51 (74) van deze 69 adolescenten. Bij 50 adolescenten werd 2 maal een OGTT verricht. De BMI-standaarddeviatiescore (BMI-sds) verminderde met 4,3 bij jongens (p = 0,020) en met 3,3 bij meisjes (p = 0,017). Bij meisjes nam de nuchtere bloedglucoseconcentratie af met gemiddeld 0,37 mmol/l (95-BI: 0,14-0,60) en de insulineconcentratie met 299 pmol/l (95-BI: 71-528).

Conclusie

Voltooien van het Go4it-educatieprogramma ging samen met stabilisatie of vermindering van de mate van overgewicht en gunstige uitkomsten op de glucose- en insulinestofwisseling.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1628-33

Auteursinformatie

VU Medisch Centrum, dienst Diëtetiek en Voedingswetenschappen, Postbus 7057, 1007 MB Amsterdam.

Mw.ir.G.H. Hofsteenge, diëtist en onderzoeker; hr.dr.ir.P.J.M.Weijs, voedingsfysioloog.

Afd. Medische Psychologie: mw.drs.K.Wagenaar, psycholoog.

Instituut voor Extramuraal Geneeskundig Onderzoek, afd. Sociale Geneeskunde: mw.dr.M.J.M.Chin A Paw, bewegingswetenschapper en epidemioloog.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.prof.dr.H.A.Delemarre-van de Waal, kinderarts-endocrinoloog.

Contact mw.ir.G.H.Hofsteenge (a.hofsteenge@vumc.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties