Een vrouw met toenemende buikpijn na cholecystectomie

Wat is de diagnose?
Milea J.M. Timbergen
Sofie A.F. Fransen
Antoine V.R.J. Bell
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2015;159:A8720
Abstract

Casus

Een 25-jarige vrouw met symptomatische cholecystolithiasis onderging een laparoscopische cholecystectomie. Toen de belangrijkste structuren waren geïdentificeerd en vrijgeprepareerd (‘critical view of safety’), clipten we de A. cystica en ductus cysticus en namen deze vervolgens door. Peroperatief zagen we rechts lateraal een accessoire ductus in het leverparenchym. Omdat we deze moeilijk konden clippen, plaatsten we na coagulatie een drain. Patiënte kwam 1 dag na ontslag op de Spoedeisende Hulp met progressieve buikpijn en een neiging tot collaps. Een CT-scan van het abdomen toonde vocht rechts paracolisch en intrapelvien. Aansluitend volgde percutane drainage. In het drainvocht bevond zich bilirubine (999 μmol/l)…

Auteursinformatie

Laurentius Ziekenhuis, afd. Chirurgie, Roermond.

M.J.M. Timbergen, BSc, coassistent; drs. S.A.F. Fransen en drs. A.V.R.J. Bell, chirurgen.

Contact M.J.M. Timbergen, BSc (mjm.timbergen@student.maastrichtuniversity.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Milea J.M. Timbergen ICMJE-formulier
Sofie A.F. Fransen ICMJE-formulier
Antoine V.R.J. Bell ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Niels G.
Venneman

In de casus wordt gallekkage beschreven vanuit een aberrante galweg na laparoscopische cholecystectomie. Er werd diagnostiek verricht middels MR-cholangiopancreaticografie. Dit betrof een zogenaamd hoog T2 gewogen opname. Middels deze modaliteit wordt 'water' wit op de beeldvorming. De vloeistof die wit aankleurt in figuur a betreft dan ook weggelekte gal, en geen contrastvloeistof. 

De therapie van dit soort galwegletsel wordt middels ERCP verricht, zoals in de casus. De weerstand waarmee gal van de lever naar de darm stroomt wordt vrijwel geheel veroorzaakt door de tonus van sphincter van Oddi. De doelstelling bij de ERCP is het opheven van de sphinctertonus. Dit kan via sphincterotomie, of via plaatsing van een biliaire endoprothese. In de praktijk gebeurt vaak beiden. Het gaat dus niet zo zeer om het afdichten van een 'lek'. Door de verlaging van de weerstand bij het opheffen van de sphinctertonus zal de gal de natuurlijke route naar de darm nemen, en zal de lekkage teruglopen. Het lek herstelt bij kleine galtakjes in de regel vanzelf.

Niels Venneman, mdl-arts, Medisch Spectrum Twente

Geachte redactie,

De inhoud van de reactie van collega Venneman wordt volledig door ons onderschreven. Voor zover de weerstandsverlaging in het galwegsysteem door stentplaatsing niet duidelijk uit de text van het artikel blijkt, wordt de reactie als een nuttige aanvulling gezien.

met vriendelijke groet,

A.V.R.J. Bell, chirurg