Een vrouw met een bijtend beestje

Wat is de diagnose?
Jaap J. van Hellemond
Yvonne van Beek-Nieuwland
Perry J.J. van Genderen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A3694
Abstract

insectenbeet

Casus

Een 36-jarige vrouw presenteert zich met een rood, jeukend bultje op de rug en toont het beestje dat haar daar de afgelopen nacht gebeten had (figuur). Recent had zij een bed, gemaakt van sloophout, in gebruik genomen. Zij woont samen met een kat in een woning waar zij last heeft van ongedierte, en van stadsduiven die nestelen in de dakgoot. Onlangs had zij reizen gemaakt door Azië, Zuid-Amerika en het Midden-Oosten.

Figuur 1

Het beestje blijkt bij bestudering geen harde maar een zachte teek. Kenmerkend voor zachte teken is het ontbreken van een rugschild (scutum); bovendien is de steeksnuit (hypostoom)…

Auteursinformatie

Havenziekenhuis, Rotterdam.

Afd. Interne Geneeskunde en Instituut voor Tropische Ziekten: drs. Y. van Beek-Nieuwland, internist; dr. P.J.J. van Genderen, internist.

Contact dr. J.J. van Hellemond (j.vanhellemond@erasmusmc.nl)

Verantwoording

De Division of Parasitic Diseases (DPDx) van het Center for Disease Control, Atlanta, USA, bevestigde de determinatie van de teek. Loes van Damme en de patiënt maakten de foto’s.
Belangenconflict: P.J.J. van Genderen ontving een financiële vergoeding voor lezingen over tropische ziekten aan huisartsen. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 20 juli 2011

Auteur Belangenverstrengeling
Jaap J. van Hellemond ICMJE-formulier
Yvonne van Beek-Nieuwland ICMJE-formulier
Perry J.J. van Genderen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties