artikel
Indien bij ernstige ischemie van de voet geen voor een distale bypass geschikte arteriën gevonden worden, is amputatie onder of boven de knie vaak de enige oplossing. Echter, aangezien meestal het distale veneuze systeem intact is gebleven, hebben Taylor et al. de oude en verguisde techniek van arteriële revascularisatie van distale venen weer eens onder de loep genomen.1
Er ondergingen 18 patiënten met kritische ischemie van het been bypassprocedures naar het veneuze systeem van de voet met behulp van veneus of synthetisch materiaal, waarbij de veneuze kleppen consequent vernietigd werden. De gemiddelde follow-up was 17 maanden. Driemaal faalde de ingreep en werd er onmiddellijk amputatie verricht, waarbij 1 patiënt overleed. In 15 gevallen verdween de pijn en genazen ulcera en gangreen. Er overleden 2 patiënten tijdens de follow-up met een goed functionerende bypass, bij 3 was radiologische interventie noodzakelijk. De algehele ‘limb salvage’-ratio was 83.
De auteurs concluderen dat ‘distale veneuze arterialisatie’ een unieke procedure is met hoopgevende mogelijkheden voor het redden van ischemische extremiteiten. Echter, in deze zogenaamde eerste rapportage, zonder essentiële informatie zoals methode van follow-up, doorgankelijkheidspercentages en aanwezigheid van diabetes of nierfalen, ontbreekt nog de overtuigingskracht om deze principieel onfysiologische methode definitief te doen terugkeren in de therapeutische arena.
Reacties