Bij de diagnostiek van leverziekten heeft men in aanvulling op anamnese en lichamelijk onderzoek de beschikking over een ruim arsenaal van biochemische en serologische onderzoeksmethoden alsmede veel afbeeldingstechnieken, zoals echografie, scintigrafie, computertomografie, kernspinresonantie-tomografie en angiografie.1 Hebben deze technieken histologisch leveronderzoek obsoleet gemaakt? Het lijkt tijd voor een hernieuwde plaatsbepaling van histologisch leveronderzoek naast en in aanvulling op andere onderzoekstechnieken.
Afbeeldingstechnieken
Echografie is voor de diagnostiek van leverziekten een onmisbaar hulpmiddel. Bij een patiënt met geelzucht zal na anamnese en lichamelijk onderzoek eerst echografie worden uitgevoerd. Indien uitgezette galwegen worden gezien, zal het verdere onderzoek veelal een endoscopische retrograde cholangiografie inhouden. Behalve van intrahepatische galwegen kan met echografisch onderzoek ook een indruk verkregen worden van het leverparenchym, waarbij het soms mogelijk is normaal leverweefsel in ruime zin te differentiëren van cirrose en steatose. Uit recent onderzoek bleek echter dat de waarde van de echografie om een parenchymateuze leveraandoening te onderscheiden…
(Geen onderwerp)
Antwerpen, juli 1989,
In het artikel van collega Jansen en collega Van Leeuwen is mijns inziens een vergissing geslopen, daar waar zij schrijven ‘Acute vetlever tijdens het laatste trimester van de zwangerschap (Sheehan-syndroom) . .’ (1989;1352-6).
Met het Sheehan-syndroom wordt algemeen bedoeld het door Sheehan en Murdoch in 1938 beschreven syndroom met falende lactatie, amenorroe, hypothyreoïdie en bijnierschorsinsufficiëntie, optredend na intra- of postpartale fluxus;1 dit wordt geweten aan necrose van de adenohypofyse. Dit syndroom staat los van enige leverziekte.
Sheehan HL, Murdoch R. Post partum necrosis of the anterior pituitary: pathological and clinical aspects. Br J Obstet Gynaecol 1938; 45:456.
(Geen onderwerp)
Boston, juli 1989,
Collega Jacquemyn wijst er in zijn reactie op ons artikel betreffende de waarde van de leverbiopsie terecht op dat de Britse gynaecoloog Sheehan het syndroom beschreven heeft dat het gevolg is van necrose van de adenohypofyse post partum.12 Dezelfde Sheehan heeft echter ook als eerste de obstetrische acute gele-leveratrofie beschreven.3 De klassieke beschrijving van Sheehan vermeldt dat ‘there was a gross fatty change affecting the entire lobule except a sharply defined rim of normal cells around the portal tracts’.
Alhoewel een stukje geschiedenis erdoor verloren gaat, lijkt het beter om het endocrinologische (gynaecologische) syndroom acute post partum-hypofyse-insufficiëntie te noemen en het hepatologische (gynaecologische) syndroom de acute vetlever tijdens de zwangerschap.
Sheehan HL, Murdoch R. Post partum necrosis of the anterior pituitary: pathological and clinical aspects. J Obstet Gynaecol Br Emp 1938; 45: 456.
Sheehan HL. Simmond's disease due to post partum necrosis of the anterior pituitary. Q J Med 1939; 8: 277-309.
Sheehan HL. The pathology of hyperemesis and vomiting of late pregnancy. J Obstet Gynaecol Br Emp 1940; 46: 685-99.