Samenvatting
Doel
Bepalen van de bruikbaarheid, de betrouwbaarheid en de validiteit van de ‘Kritische-zorgsituatie-index’, een lijst van observeerbare afwijkingen van goede klinische zorg die een risico voor de patiënt kunnen betekenen.
Opzet
Beschrijvend.
Methode
Instructies uit verpleegkundige standaarden en protocollen werden vertaald naar 84 observeerbare mogelijke afwijkingen van gebruikelijke zorg (verdeeld over 8 zorggroepen, zoals beademing en infusie) en geselecteerd op risico, waarna ze werden opgenomen in de index. Een onderzoeksverpleegkundige observeerde de zorg aan patiënten in de periode januari-maart 1999, van 7-18 uur, op de afdeling Intensive Care (IC) voor Volwassenen (30 bedden) van het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. De patiëntenselectie kwam tot stand door randomisatie met behulp van bednummers. De IC-verpleegkundigen waren geblindeerd voor de indexitems. Interwaarnemerovereenstemming (κ; uitersten: –1-+1) werd bepaald door gelijktijdige observatie door een stafverpleegkundige bij 10 patiënten (840 items). Validiteit werd getoetst aan de hand van de samenhang tussen de hoeveelheid beschikbare tijd per patiënt (≤ versus > 30 min/h) en het aantal geobserveerde fouten.
Resultaten
De index werd 200 keer bij 83 patiënten toegepast. Het uitvoeren van 1 observatie (84 items) kostte per patiënt 5-10 min. De gemiddelde κ was 0,83 (uitersten: 0,70-> 0,80). De constructvaliditeit werd uitgedrukt in een relatief risico (minder beschikbare zorg leidde tot een hogere indexscore) van 1,36 (95-BI: 1,11-1,67).
Conclusie
De index was goed bruikbaar, had goede meeteigenschappen en gaf informatie over de kwaliteit van zorg en de veiligheid van patiënten.
Reacties