De kosten en de effecten van magnetischeresonantieangiografie en duplexechografie bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden: een multicentrische gerandomiseerde studie

Onderzoek
M. de Vries
R. Ouwendijk
K. Flobbe
P.J. Nelemans
A.G.H. Kessels
G.W.H. Schurink
J.A. van der Vliet
P.W.M. Cuypers
L.E.M. Duijm
J.M.A. van Engelshoven
M.G.M. Hunink
M.W. de Haan
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1789-94
Abstract

Samenvatting

Doel

Het bepalen van de klinische en economische gevolgen van het vervangen, voor de beeldvormende diagnostiek bij patiënten met perifeer arterieel vaatlijden, van duplexechografie door contrastversterkte (‘enhanced’) magnetischeresonantieangiografie (CE-MRA).

Opzet

Gerandomiseerde multicentrische studie.

Methode

In de periode januari 2002-augustus 2003 werden de opeenvolgende patiënten met perifeer arterieel vaatlijden gerandomiseerd tussen CE-MRA en duplexechografie. De kosten vormden de primaire uitkomstmaat. Voorts werd gekeken naar de zekerheid waarmee de specialist een therapeutische beleidsbeslissing kon nemen op basis van het uitgevoerde beeldvormend onderzoek, naar de verandering in de ernst van de ziekte en de verandering in kwaliteit van leven gedurende een follow-upperiode van 6 maanden. Daarnaast werden alle kosten van het beeldvormend onderzoek, de behandeling en de polibezoeken berekend.

Resultaten

Na 6 maanden follow-up konden de gegevens van 352 patiënten worden geanalyseerd. Met CE-MRA was het aantal additionele beeldvormende onderzoeken minder (42; (69–40)/69) en voelden de specialisten zich zekerder over hun beleidsbeslissing. De diagnostische kosten voor alle beeldvormende onderzoeken tezamen waren gemiddeld € 167,– hoger in de CE-MRA-groep (p < 0,001). Echter, na 6 maanden follow-up verschilden beide groepen niet wat betreft hun verandering in ernst van ziekte, kwaliteit van leven en de totale kosten (p > 0,05).

Conclusie

Een specialist die duplexechografie vervangt door CE-MRA zal zich volgens de bevindingen van dit onderzoek zekerder voelen bij het nemen van een therapeutische beslissing en zal bovendien minder behoefte hebben aan aanvullend beeldonderzoek. Echter, de kosten voor diagnostiek waren hoger bij CE-MRA.

Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:1789-94

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis Maastricht, Postbus 5800, 6202 AZ Maastricht.

Afd. Epidemiologie: mw.dr.P.J.Nelemans, epidemioloog.

Afd. Klinische Epidemiologie en Medische Technologie Assessment: hr.drs.ir.A.G.H.Kessels, epidemioloog.

Cardiovasculair Research Instituut Maastricht: hr.dr.G.W.H.Schurink (tevens: afd. Vaatchirurgie).

Erasmus MC-Centrum, afd. Radiologie, Rotterdam.

Hr.dr.R.Ouwendijk en mw.prof.dr.M.G.M.Hunink, radiologen (beiden tevens: afd. Epidemiologie en Biostatistiek).

Universitair Medisch Centrum St Radboud, afd. Vaatchirurgie, Nijmegen.

Hr.dr.J.A.van der Vliet, vaatchirurg.

Catharina-ziekenhuis, Eindhoven.

Afd. Vaatchirurgie: hr.dr.P.W.M.Cuypers, vaatchirurg.

Afd. Radiologie: hr.dr.L.E.M.Duijm, radioloog.

Contact Afd. Radiologie: mw.dr.M.de Vries, mw.dr.K.Flobbe, hr.prof.dr.J.M.A.van Engelshoven en hr.dr.M.W.de Haan, radiologen (mdvr@rdia.azm.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties