De gevolgen van polyarticulaire juveniele chronische artritis in het dagelijks leven

Onderzoek
M.A. van Herwaarden
M. ten Berge
A.B.J. Prakken
G. Sinnema
W. Kuis
J. van der Net
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1997;141:192-6
Abstract

Samenvatting

Doel

Onderzoek naar de gevolgen van polyarticulaire juveniele chronische artritis (JCA) voor het functioneren en de kwaliteit van leven van het kind.

Opzet

Descriptief.

Plaats

Wilhelmina Kinderziekenhuis, Utrecht.

Methoden

Patiënten met polyarticulaire JCA die binnen een half jaar voor poliklinische controle zouden komen, werden benaderd; 23 kinderen werden onderzocht. Ziekteactiviteit werd vastgesteld bij aanwijzingen voor ontstekingsactiviteit in het bloed. Stoornissen van het houdings- en bewegingsapparaat werden onderzocht door inventarisatie van gewrichtszwelling, -pijn en -bewegingsbeperking en van afwijkingen op röntgenfoto's van de polsen. Functiebeperkingen werden onderzocht door middel van vragenlijsten over de in het dagelijks leven ondervonden beperkingen. Handicaps werden onderzocht met vragenlijsten over pijnbeleving, welbevinden; gedrag en angst.

Resultaten

Bij 622 patiënten werd op basis van de laboratoriumgegevens ziekteactiviteit vastgesteld. Alle patiënten hadden over het algemeen milde zwelling en (of) pijn aan 1 of meerdere gewrichten. Bij 2122 patiënten waren röntgenologisch afwijkingen te zien aan beide radiocarpale gewrichten. Van 17 kinderen ervoeren 3 geen pijn in de voorafgaande week en van 16 ondervond 1 geen beperkingen in het dagelijks leven. De schoolprestaties en het activiteitenniveau waren bij deze patiëntengroep minder dan bij leeftijdsgenootjes. Bij de meisjes was de sociale omgang verminderd en bij een groot deel van hen werd internaliserend gedrag (‘interne’ uiting van problemen) gemeten. Wat betreft angstgevoel en gedrag weken de patiënten verder niet af van de normale populatie.

Conclusies

Hoewel er slechts bij 6 patiënten ziekteactiviteit werd vastgesteld, werden in deze patiëntengroep op elk van de andere onderzochte gebieden (gewrichtsstoornis, functiebeperking, handicap) afwijkingen gevonden. Alleen een benadering vanuit verschillende gezichtspunten kan leiden tot een juist beeld van het functioneren en de kwaliteit van leven van het kind, en tot een daarop optimaal afgestemde behandeling.

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis voor Kinderen en Jeugdigen Wilhelmina Kinderziekenhuis, Postbus 18.009, 3501 CA Utrecht.

Afd. Kindergeneeskunde: mw.M.A.van Herwaarden en mw.M.ten Berge, co-assistenten; dr.A.B.J.Prakken en dr.W.Kuis, kinderartsen.

Afd. Kinderfysiotherapie: dr.J.van der Net, kinderfysiotherapeut.

Afd. Klinische Psychologie: dr.G.Sinnema, klinisch psycholoog.

Contact dr.J.van der Net

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties