Artikel voor opleiding en nascholing

De gele baby

Kinderspeelgoed
Lidewij T. Warris
C.A. (Lineke) Dogger
Jan B.F. Hulscher
Jessica M. Pruijsen-Nienhuis
Henkjan J. Verkade
Patrick F. van Rheenen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2025;169:D8446
Abstract

In de rubriek ‘10 vragen over’ beantwoorden experts veelvoorkomende vragen over een bepaald onderwerp. Test je kennis met de onlinetoets!

Icterus is een veelvoorkomende gele verkleuring van de huid en sclerae. Bij pasgeborenen is dit vaak een voorbijgaand verschijnsel, maar niet altijd. Wanneer moet je bedacht zijn op een ernstige oorzaak?

Toets voor nascholing

Aan dit artikel is een toets gekoppeld waarmee je nascholingspunten kan verdienen. De toets is beschikbaar tot 25 maart 2027.

Maak de toets
Overzicht van te behalen accreditatiepunten
Specialisme Punt(en)
Alle BIG-erkende specialismen 1
  • Deze toets geldt voor alle BIG-erkende specialismen en levert je 1 nascholingspunt op. De toets is geaccrediteerd door ABAN, NAPA, KNMP en NVZA.
  • De toets telt mee binnen en buiten het eigen vakgebied voor medisch specialisten, huisartsen, sociaal geneeskundigen,specialisten ouderengeneeskunde, apothekers en physician assistants. De accreditatie geldt niet voor verpleegkundig specialisten.
  • De toewijzing van punten verloopt via PE-online (het herregistratiesysteem) na het invullen van je BIG-nummer.

Samenvatting

Icterus komt vaak voor bij pasgeborenen. Het is afhankelijk van de leeftijd en de kleur van de ontlasting of je al dan niet diagnostiek naar de oorzaak inzet. In dit artikel leggen we uit hoe artsen moeten handelen wanneer ze geconfronteerd worden met een gele baby. Bij de zorg voor de gele baby zijn professionals uit de nulde tot de derde lijn betrokken. Goede samenwerkingsafspraken zijn van groot belang.

Auteursinformatie

GGD regio Utrecht, Zeist: dr. L.T. Warris, jeugdarts KNMG, aios arts Maatschappij en Gezondheid. Netherlands School of Public & Occupational Health, Utrecht: drs. C.A. Dogger, arts Maatschappij en Gezondheid. UMC Groningen, Groningen, afd. Chirurgie: prof.dr. J.B.F. Hulscher, kinderchirurg; afd. Kindergeneeskunde: dr. P.F. van Rheenen, kinderarts maag-, darm- en leverziekten; prof.dr. H.J. Verkade, kinderarts maag-, darm- en leverziekten. Isala, afd. Kindergeneeskunde, Zwolle: drs. J.M. Pruijsen-Nienhuis, kinderarts maag-, darm- en leverziekten.

Contact C.A. Dogger (l.dogger@nspoh.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Lidewij T. Warris ICMJE-formulier
C.A. (Lineke) Dogger ICMJE-formulier
Jan B.F. Hulscher ICMJE-formulier
Jessica M. Pruijsen-Nienhuis ICMJE-formulier
Henkjan J. Verkade ICMJE-formulier
Patrick F. van Rheenen ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Nascholing
Huisartsgeneeskunde
Public Health
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Gratis dit artikel lezen?

Maak met 2 klikken een gratis account aan

Account aanmaken

Heb je al een account of een abonnement? Inloggen