De balans tussen recht op zelfbeschikking en recht op gezondheidszorg in de Wet Bijzondere Opnemingen in Psychiatrische Ziekenhuizen

Opinie
F.A.M. Kortmann
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1994;138:844-5

Zie ook het artikel op bl. 845.

Psychiaters die betrokken worden bij patiënten die zichzelf verwaarlozen of de openbare orde verstoren, staan soms voor een dilemma. Vanuit hun professionele instelling zijn zij geneigd om zulke patiënten te behandelen. Maar wanneer deze patiënten een behandeling weigeren, moeten de psychiaters, zoals iedere Nederlander, hun recht op zelfbeschikking respecteren, tenzij er sprake is van gevaar. Dit respect wordt door de samenleving gemakkelijk vertaald in een verwijt dat psychiaters hun beroepsmatige plichten veronachtzamen.

In een dergelijke situatie ontstaat er een dilemma tussen het recht van de patiënt op zelfbeschikking en het waarborgen van zijn recht op toegang tot de gezondheidszorg. Ter illustratie hiervan 2 zaken die in het recente verleden de pers haalden. Het drama in de Vrolikstraat in Amsterdam waarbij een psychisch gestoorde man een meisje doodsloeg, riep heftige publieke verontwaardiging op, omdat de psychiatrie te ver zou zijn gegaan in haar respect…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Psychiatrie, Postbus 9101, 6500 HB Nijmegen.

Prof.dr.F.A.M.Kortmann, psychiater.

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties