Contactovergevoeligheid voor corticosteroïden

M.J. Korstanje
S. Pavel
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 1992;136:1440-2

Toediening van corticosteroïdhoudende externa vormt de belangrijkste behandeling bij een scala van huidaandoeningen, waaronder eczeem. Bij de behandeling van eczeem in al zijn vormen (atopisch, contactallergisch et cetera) zijn corticosteroïdhoudende externa zeer effectief gebleken. Doordat corticosteroiden eczeemreacties bijzonder goed onderdrukken, lijkt het bijna onmogelijk dat zich een eczeem ontwikkelt als reactie op een corticosteroïd. Een dergelijke ongewenste reactie op corticosteroïden komt evenwel vaker voor dan tot voor kort werd aangenomen. Alhoewel niet met volledige zekerheid aangetoond, wordt algemeen aangenomen dat het hier gaat om een allergische reactie van het vertraagde type.

Bij therapieresistent eczeem wordt, ten onrechte, zelden aan de…

Auteursinformatie

Academisch Ziekenhuis, afd. Dermatologie, Rijnsburgerweg 10, 2333 AA Leiden.

M.J.Korstanje en S.Pavel, dermatologen.

Contact M.J.Korstanje

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Rotterdam, augustus 1992,

Met belangstelling las ik het artikel van Korstanje en Pavel (1992;1440-2). Ook bij rood geïnjiceerde conjunctivae en (of) rode ooglidranden wordt zelden gedacht aan de mogelijkheid van een contactallergie voor het bij de behandeling gebruikte corticosteroïd in de vorm van oogdruppels of oogzalf.

Bij gebruik van oogheelkundige mengpreparaten kan de allergische reactie het gevolg zijn van één of meer bestanddelen, dat wil zeggen het antibioticum, het corticosteroïd en (of) het conserveringsmiddel.1 Een allergische reactie kan ook worden onderdrukt door het toegevoegde corticosteroïd. Allergologisch onderzoek is noodzakelijk voordat een ander preparaat voorgeschreven kan worden. Bij een aangetoonde overgevoeligheid voor een conserveringsmiddel dient een vergelijkbaar preparaat met een ander conserveringsmiddel te worden gekozen of een ‘minim’-verpakking, zonder conserveringsmiddel, voor éénmalig gebruik.

B.C.P. Polak
Literatuur
  1. Polak BCP, Henkes HE. Bijwerkingen van geneesmiddelen in de oogheelkunde. [LITREF JAARGANG="1987" PAGINA="2254-7"]Ned Tijdschr Geneeskd 1987; 131: 2254-7.[/LITREF]