Waarom dit onderzoek?
Omdat het percentage mensen met obesitas stijgt, wordt steeds vaker bariatrische chirurgie verricht. In Nederland wordt de Roux-en-Y-gastric bypass (RYGB) het vaakst uitgevoerd. Bariatrische chirurgie heeft een gunstig effect op het lichaamsgewicht en aan obesitas gerelateerde comorbiditeit. Er zit echter een keerzijde aan deze positieve effecten: een…
Artikelinformatie
Aanvaard op
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2020;164:D4613
Vakgebied
Tekort aan serotonine oorzaak van buikpijn?
Bij de bestudering van twee zwangerschappen na en Roux-Y ingreep viel op dat beide babies petechiën toonden. Na de geboorte van de eerste baby werd het serotonine gehalte in de bloedplaatjes van de moeder bepaald. Het serotonine gehalte in de bloedplaatjes bedroeg 4 jaar na de ingreep en 2 jaar na deze zwangerschap: <0.159 nmol/10>9/L, extreem laag . Wij vragen ons af of het serotonine tekort de reden kan zijn van de buikpijn? De eerste baby werd 2 jaar na de Roux-Y ingreep geboren via een secundaire keizersnede, hierbij viel op dat de baby een blauwe plek had rond het linker oog. Tijdens de zwangerschap heeft zich een dreigende vroeggeboorte voorgedaan bij 30 weken. Wegens buikpijn gebruikte de moeder 7-8 tabletten paracetamol dd.Na de geboorte huilde de baby extreem veel en ontwikkelde een plagiocephalie met voorkeursligging op de rechter achterkant van het hoofd. Hij spuugde vaak. Op de leeftijd van 4 weken kreeg hij kortdurende adem-stilstanden en werd hij opgenomen, waarbij opviel dat hij petechien had zodat men dacht aan een sepsis/meningitis. Er bleek een subduraal hygroom te zijn links aan de convexiteit van de hersenen. Voorts een retinale bloeding in het linker oog. De moeder kreeg geen extra vitamine K in de zwangerschap. Vitamine K tekort kan leiden tot een hersenbloeding bij de baby in de baarmoeder na bariatrische chirurgie (1). Op grond hiervan en van de petechiën werd bij de moeder twee jaar na de geboorte van deze baby het vitamine K gehalte en haar gehalte aan serotonine in de bloedplaatjes bepaald. Beiden bleken extreem laag. Vitamine K gehalte: 0,2 nmol/L (ref:0.8-5.3 nmol/L) en serotonine:< 0.159 10>9/L. Over deze baby ( Pat. A.) werd gepubliceerd in dit tijdschrift (2). Vier jaar na deze baby werd de moeder weer zwanger van dezelfde vader, ditmaal met meer voorzorgen op het gebied van vitaminen in de zwangerschap. Er werd bij 36 weken een keizersnede verricht wegens een heftige fluxus van de moeder. Deze baby is gezond. Wel ontwikkelde ook hij petechien in de eerste weken na de geboorte. Blijkbaar duurt het enkele weken voordat de baby via zijn eigen twaalfvingerige darm voldoende serotonine maakt. De kwestie kindermishandeling van de eerste baby na de bariatrische ingreep is nog onder de rechter. Hij kwam na 10 maanden uithuisplaatsing weer thuis en maakt het goed.
Janna G.Koppe
C. van der Sluis
1. Van Mieghem T, Van Schoubroeck D, Depiere M, Debeer A, Hanssens M. Fetal cerebral hemorrhage caused by vitamin K deficiency after complicated bariatric surgery. Obstetrics Gynecology. 2008;112:434-6.
2: Van den Hoven C, Van Berkesteijn F, Russel-Kampschoer I, Karst W, Voskuil-Kerkhof S. Retinabloedingen als teken van kindermishandeling. Ned Tijdschr Geneesk. 2017;161(2):19-25.