Brandwonden tijdens een MRI-scan

Klinische praktijk
Jeroen Vister
Leon van Erning
Stefan C. Steens
Frederick J.A. Meijer
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2014;158:A7927
Abstract

Dames en Heren,

Tegenwoordig is MRI een belangrijke beeldvormende modaliteit voor verschillende orgaangebieden. Het ontbreken van ioniserende straling is een groot voordeel ten opzichte van CT. Een MRI-scan is voor veel klinische vraagstellingen het onderzoek van eerste keuze. De evaluatie van een neurologisch beeld, het maken van een MR-angiografie of het stadiëren van mamma- of prostaatcarcinomen zijn slechts enkele voorbeelden. Toch is het verrichten van een MRI-scan niet zonder risico’s, zoals we illustreren in deze klinische les.

Een MRI-scanner maakt gebruik van een zeer sterk magneetveld, waardoor metalen implantaten, intra-oculaire corpora aliena, aneurysmaclips of pacemakers verplaatst kunnen worden. Tevens worden er tijdens het scannen verschillen in veldsterkte van het magnetisch veld aangebracht, gradiënten genoemd, om een 2- of 3-dimensionaal MRI-beeld op te kunnen bouwen. Als snel geschakeld wordt tussen deze gradiënten, kunnen materialen worden opgewarmd. Daarnaast wordt tijdens het vervaardigen van een MRI-scan gebruik gemaakt van radiofrequente pulsen, waarbij…

Auteursinformatie

Radboudumc, afd. Radiologie, Nijmegen.

Drs. J. Vister, aios radiologie; dr.ir. L. van Erning, klinisch fysicus; dr. S.C. Steens en drs. F.J.A. Meijer, radiologen.

Contact drs. J. Vister

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jeroen Vister ICMJE-formulier
Leon van Erning ICMJE-formulier
Stefan C. Steens ICMJE-formulier
Frederick J.A. Meijer ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties