Dames en Heren,
Per jaar krijgen meer dan 500 patiënten in Nederland een cochleair implantaat (CI) als behandeling van ernstige perceptieve slechthorendheid. In Nederland zijn tot eind 2017 al ruim 7500 CI-operaties verricht bij 6600 personen. Het voorkómen van een incident met het implantaat is van groot belang voor de patiënten, omdat hun communicatie hier sterk afhankelijk van is.
Het implantaat beschikt over een magneet om connectie te maken met de externe spraakprocessor en deze op de juiste plaats te houden (figuur 1). Vooral vanwege de magneet bestaan er risico’s bij het maken van een MRI-scan. Wanneer er een indicatie is voor MRI roept dat vragen op bij de patiënt met een CI, de aanvrager van het MRI-onderzoek en de radioloog. Met deze klinische les willen wij u attenderen op de risico’s en een stappenplan aanbieden voor de situatie waarin MRI-onderzoek noodzakelijk is bij een patiënt met een CI.
Patiënt A, een 54-jarige man met in de voorgeschiedenis een bacteriële meningitis en nadien beiderzijds progressief perceptief gehoorverlies (rechts meer dan links), had aan de rechterzijde een CI (CI24RE-CA, Cochlear, Australië) geïmplanteerd gekregen toen hoortoestellen niet meer toereikend waren. Zijn gehoormogelijkheden werden hiermee duidelijk beter.
8 jaar na de plaatsing van het CI werd bij de patiënt in verband met…
Reacties