Beter geen dexamethason bij subduraal hematoom

Een illustratie van hersenen waar water via een kraantje uitloopt
Lucas Maillette de Buy Wenniger
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:C5503

artikel

Mensen met klachten bij een chronisch subduraal hematoom zijn beter af bij chirurgische drainage dan bij een stootkuur met steroïden. De veiligheidscommissie brak een Nederlandse gerandomiseerde studie zelfs voortijdig af omdat de groep die voor dexamethason had geloot minder goede uitkomsten toonde (N Engl J Med. 2023;388:2230-40).

Omdat de inflammatoire reactie mogelijk bijdraagt aan de symptomen van de bloeding, geven sommige artsen bij mensen met een subduraal hematoom dexamethason als adjuvante behandeling. Het was tot nu toe echter nooit onomstotelijk aangetoond dat steroïden ook als monotherapie effectief zijn. Aangezien een stootkuur dexamethason geen operatierisico met zich meebrengt, besloot een Nederlandse onderzoeksgroep om deze behandeling te vergelijken met de klassieke methode van een boorgat en chirurgische drainage.

Vanaf 2016 randomiseerden ze 252 van de geplande 420 mensen met een op CT aangetoond symptomatisch hematoom in de subdurale ruimte. Naar aanleiding van een interimanalyse stopte de veiligheidscommissie de studie, omdat de 127 mensen die voor een stootkuur van 19 dagen dexamethason hadden geloot significant slechtere uitkomsten vertoonden dan de mensen die de reguliere chirurgische behandeling ondergingen. Hierbij ging het om de functionele neurologische uitkomst die gemiddeld slechter was. Ook was het aantal opnamedagen met gemiddeld 12 duidelijk hoger dan de 7 in de operatieve groep, en onderging 55% van de mensen met dexamethason na twee weken alsnog een operatieve drainage. Tot slot was het aantal bijwerkingen zoals een infectie, delier of hyperglykemie met 144 versus 89 duidelijk hoger in de steroïdengroep.

De negatievere uitkomsten bij een stootkuur steroïden sluiten aan bij een min of meer tegelijkertijd uitgevoerde Britse studie (N Engl J Med. 2020;383:2616-27). Daarin kreeg een vergelijkbare patiëntengroep dexamethason of placebo en in 94% van de gevallen ook meteen een operatie. De Nederlandse onderzoekers concluderen dan ook dat een stootkuur dexamethason bij een subduraal hematoom geen voordeel biedt: niet als monotherapie en ook niet als aanvullende therapie naast reguliere drainage.

Dit artikel wordt besproken in#19 Zorginfarct en knelpunten in transgenderzorg
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties