Beperkte rol voor probiotica bij behandeling van inflammatoir darmlijden

Opinie
Levinus A. Dieleman
Frank Hoentjen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2012;156:A5206
Abstract

Probiotica worden veelvuldig ingezet bij de behandeling van chronisch inflammatoir darmlijden (IBD), alhoewel de wetenschappelijke onderbouwing hiervoor erg mager is. Probiotica worden door de WHO gedefinieerd als levende micro-organismen die – wanneer zij in voldoende hoeveelheden worden toegediend – een gunstig effect hebben op de gastheer.1 Probiotische preparaten worden beschouwd als voedingssupplement met een veilig en natuurlijk imago. Er bestaat een grote vraag naar probiotica onder patiënten die een (vooralsnog) niet te genezen ziekte hebben zoals IBD.

Onderzoeksresultaten

In een recente meta-analyse concluderen Jonkers et al. dat de meeste studies die gericht zijn op de werkzaamheid van probiotica bij patiënten met IBD – methodologisch suboptimaal zijn opgezet of geen statistisch significant behandeleffect laten zien.2 Slechts enkele studies laten een significant effect zien van probiotica ten opzichte van placebo. Dit is aangetoond voor onderhoudstherapie met Escherichia coli-stam Nissle 1917 voor colitis ulcerosa en VSL#3 voor pouchitis (een aspecifieke…

Auteursinformatie

University of Alberta, Center of Excellence for Gastrointestinal Inflammation and Immunity Research, Edmonton, Canada.

Dr. L.A. Dieleman, mdl-arts.

UMC St Radboud, Inflammatory Bowel Disease Center, Nijmegen.

Dr. F. Hoentjen, mdl-arts.

Contact dr. F. Hoentjen (f.hoentjen@mdl.umcn.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: L.A. Dieleman ontving een financiële vergoeding van Abbott Laboratories, Janssen-Cilag en Beneo Orafti. Financiële ondersteuning voor dit artikel: geen gemeld.
Aanvaard op 28 juni 2012

Auteur Belangenverstrengeling
Levinus A. Dieleman ICMJE-formulier
Frank Hoentjen ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties