Voeding en gezondheid - zin en onzin van voedingssupplementen en functionele voedingsmiddelen

Klinische praktijk
N.M. de Roos
M.B. Katan
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2003;147:60-5
Abstract

Samenvatting

- Functionele voedingsmiddelen zijn door de industrie ontwikkelde voedingsmiddelen met een gezondheidsclaim. Dergelijke middelen zouden het gemakkelijker kunnen maken om een gezonde voeding te gebruiken.

- Helaas staan de regels het in veel landen producenten toe om te suggereren dat een voedingsmiddel de gezondheid bevordert zonder dat zij daarvoor geëigende wetenschappelijke onderbouwing geven.

- Maar ook verhindert regelgeving soms dat van een voedingsmiddel wordt geclaimd dat het ziekte voorkomt, terwijl het dat wel doet (bijvoorbeeld foliumzuur, dat het risico op neuralebuisdefecten verkleint).

- In sommige gevallen hebben functionele voedingsmiddelen een meerwaarde boven traditionele voedingsmiddelen, maar de regelgeving in Nederland is onvoldoende om de consument te beschermen tegen misleiding.

Auteursinformatie

Universitair Medisch Centrum Utrecht, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijnsgeneeskunde, Postbus 85.500, 3508 GA Utrecht.

Mw.dr.N.M.de Roos, voedingskundige.

Wageningen Universiteit, Wageningen.

Prof.dr.M.B.Katan, biochemicus.

Contact mw.dr.N.M.de Roos (nroos@azu.nl)

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties