Balanceren tussen hoop en hype met biomarkers

Opinie
Patrick M.M. Bossuyt
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2011;155:A3859
Abstract

Een jaar of 10 geleden was de euforie niet uit de lucht. Met de ontrafeling van het menselijk genoom, zo lazen we, werden de deuren geopend naar nieuwe en hoopvolle ontwikkelingen in de geneeskunde. Door het aanwijzen en opsporen van de specifieke genen, van de juiste proteïnen, of met andere markers zou de diagnostiek worden verfijnd, het opsporen van mensen met een hoog risico op ziekte worden vergemakkelijkt en de keuze van de juiste therapie een geval van maatwerk worden.

Getemperde hoop

Nu, een decennium verder, weten we dat het allemaal niet zo hard is gegaan. De verwachtingen zijn op zijn minst getemperd, de hoop werd niet altijd bewaarheid.1 Er zijn veel minder nieuwe biomarkers doorgedrongen in de dagelijkse klinische praktijk dan verwacht.2 Op enkele uitzonderingen na zijn gestratificeerde en gepersonaliseerde geneeskunde (‘stratified -’ en ‘personalized medicine’; zie uitlegkader) nog toekomstbeelden gebleven.

Biomarkeronderzoek: een hype?

Dat geldt niet…

Auteursinformatie

Academisch Medisch Centrum/Universiteit van Amsterdam,, afd. Klinische Epidemiologie, Biostatistiek en Bioinformatica, Amsterdam.

Contact Prof.dr. P.M.M. Bossuyt, klinisch epidemioloog (p.m.bossuyt@amc.uva.nl)

Verantwoording

Belangenconflict: geen gemeld. Financiële ondersteuning: geen gemeld.
Aanvaard op 20 juli 2011

Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties