Samenvatting
Twee meisjes van 12 en 7 jaar met astma en pinda- en notenallergie kregen een anafylactische shock na inname van onherkenbaar verwerkte pinda’s en noten. Beiden kregen intramusculair epinefrine toegediend. Het 12-jarige meisje werd klinisch behandeld voor shock en na 2 dagen naar huis ontslagen. Het 7-jarige meisje overleed. Risicofactoren voor het ontstaan van een levensbedreigende anafylactische reactie bij voedselallergie zijn adolescente dan wel jongvolwassen leeftijd, astma, een eerdere ernstige reactie op het betreffende voedingsmiddel, een reactie op kleine sporen van het betreffende voedingsmiddel en pinda- of notenallergie. Voor de documentatie van het voedingsmiddel dat een allergische reactie veroorzaakt, wordt geadviseerd een dubbelblinde placebogecontroleerde voedingsprovocatie te verrichten. Als eerste behandeling geldt epinefrine, intramusculair toegediend. Bij patiënten met 2 of meer risicofactoren dient het voorschrijven van een epinefrine-autoinjector te worden overwogen.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2007;151:602-6
Reacties