Afbuigende lengtegroeicurve bij inflammatoire darmziekte

Klinische praktijk
Liselotte C. de Kloet
Sebastian E.E. Schagen
Anemone van den Berg
Agnes Clement-de Boers
Mieke E.C.A.M. Houdijk
Daniëlle C.M. van der Kaay
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2018;162:D2515
Abstract

Een afbuigende lengtegroeicurve kan een zeldzame uiting zijn van onbehandelde intestinale inflammatie bij kinderen met een inflammatoire darmziekte (IBD). Bij patiënten zonder of met aspecifieke gastro-intestinale klachten kan het echter moeilijk zijn om IBD te diagnosticeren. Er is dan ook een aanzienlijke vertraging (‘doctor’s delay’) bij het stellen van de diagnose ‘IBD’.1 Een dergelijke vertraging kan bij een kind met de ziekte van Crohn resulteren in een kleinere eindlengte.2 In dit artikel beschrijven wij een patiënt die vanwege het afbuigen van de lengtegroeicurve werd verwezen naar de polikliniek Kinderendocrinologie en bij wie wij de ziekte van Crohn vaststelden.

Samenvatting

Achtergrond

Een afbuigende lengtegroeicurve kan een uniek symptoom zijn van onbehandelde intestinale inflammatie bij kinderen met een inflammatoire darmziekte (IBD). Het kan echter moeilijk zijn om de diagnose ‘IBD’ te stellen bij patiënten zonder of met aspecifieke gastro-intestinale klachten. Vertraging bij het stellen van de diagnose is een risicofactor voor een kleinere eindlengte.

Casus

Een 15-jarige jongen werd vanwege het afbuigen van de lengtegroeicurve en het uitblijven van de puberteit verwezen naar de polikliniek Kinderendocrinologie. Na aanvullend onderzoek bleek hij de ziekte van Crohn te hebben.

Conclusie

Bij kinderen met een afbuigende lengtegroeicurve en bij wie de puberteit uitblijft, moet de diagnose ‘IBD’ overwogen worden. Het gedetailleerd uitvragen van gastro-intestinale klachten is belangrijk. Bij kinderen met een afbuigende lengtegroeicurve die voldoen aan de verwijscriteria moet aanvullend onderzoek verricht worden volgens de richtlijn ‘Kleine lengte’.

Auteursinformatie

Juliana Kinderziekenhuis, afd. Kindergeneeskunde, Den Haag: drs. L.C. de Kloet, aios kindergeneeskunde (thans: LUMC, Leiden); drs. S.E.E. Schagen, kinderarts-fellow kinderendocrinologie (thans: kinderarts-endocrinoloog, OLVG, Amsterdam); dr. A. van den Berg, kinderarts mdl (thans: WKZ, Utrecht); drs. A. Clement-de Boers, kinderarts; dr. M.E.C.A.M. Houdijk en dr. D.C.M. van der Kaay, kinderartsen-endocrinologen.

Contact L.C. de Kloet (l.c.de_kloet@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Er is sprake van een gedeeld eerste auteurschap tussen drs. L.C. de Kloet en drs. S.E.E. Schagen.

Auteur Belangenverstrengeling
Liselotte C. de Kloet ICMJE-formulier
Sebastian E.E. Schagen ICMJE-formulier
Anemone van den Berg ICMJE-formulier
Agnes Clement-de Boers ICMJE-formulier
Mieke E.C.A.M. Houdijk ICMJE-formulier
Daniëlle C.M. van der Kaay ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties