Vanaf 1 juli 2008 houdt de bruine kroeg vol rook op te bestaan. Het is merkwaardig dat de horeca met zijn ruim 20.000 etablissementen tot op heden ‘verschoond’ is gebleven van het algemeen rookverbod in publieke ruimten, merkwaardig, omdat in de Nederlandse horeca dagelijks bijna honderdduizend werkers worden blootgesteld aan rook van derden. De bedrijfstak ging er altijd van uit, dat tabaksgebruik nu eenmaal hoort bij eten en drinken en het genoegen van voedsel en drank verhoogt. Hierbij ging men voorbij aan de risico’s voor de onschuldige werkers in de horeca en niet te vergeten voor de niet-rokende clientèle. De bedrijfstak kwam zelf met mogelijke oplossingen als optimale ventilatie en afgezonderde rookvrije ruimten. De regelmatige bezoeker van een café begrijpt onmiddellijk dat deze oplossingen illusoir zijn. De horeca vreest een dramatische teruggang in de omzet bij een rookverbod. Wie echter op reis gaat in landen met een rookverbod in de…
Aan de vooravond van een rookvrije horeca in Nederland
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1449
Abstract
Abstract
The dawn of a smoke-free leisure industry in the Nederlands.
- From the 1st of July 2008 the Dutch smoking ban for public spaces will be extended to hotels, restaurants and bars. The ban is a result of a 2003 Health Council report in which it was concluded that the annual incidence of deaths due to passive smoking is considerable. Based on these numbers, smoking in public spaces is prohibited since 2004. In a society where smoking in public spaces is prohibited, the harm of passive smoking will decrease. In this issue of the Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (Dutch Journal of Medicine) a number of articles are dedicated to the subject of smoking.
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1449
Ned Tijdschr Geneeskd. 2008;152:1449
Vakgebied
Reacties