Geneesmiddelfabrikanten moeten zorgverleners informeren over maatregelen om risico’s van medicijngebruik te verlagen. Dit kan bijvoorbeeld via zorgrichtlijnen. Hoe vaak komt zulke informatie in richtlijnen te staan?
Samenvatting
Doel
Risicominimalisatiemaatregelen (RMM’s) moet veilig gebruik van medicijnen waarborgen. In deze studie onderzochten we of RMM’s voor vijf actieve bestandsdelen van geneesmiddelen zijn geïmplementeerd in Nederlandse zorgrichtlijnen.
Opzet
Beschrijvend onderzoek.
Methode
Wij identificeerden alle Nederlandse zorgrichtlijnen waarin geneesmiddelen met één van de vijf actieve bestandsdelen (valproaat, fluorochinolonen, methotrexaat, metformine, fluorouracil) als voorkeursbehandeling worden beschreven. We zochten naar RMM-informatie in richtlijnen die na de publicatie van de relevante RMM zijn herzien.
Resultaten
Van de 50 geïdentificeerde richtlijnen waren er slechts 21 (42%) herzien na implementatie van de RMM. Van deze 21 richtlijnen bevatte 12 (57%) RMM-specifieke informatie.
Conclusie
Deze studie laat zien dat RMM-informatie in beperkte mate wordt overgenomen in Nederlandse zorgrichtlijnen; publicatie van een RMM leidde op zichzelf niet tot update van de relevante richtlijnen en bij herziening van de richtlijnen werd RMM-informatie niet standaard opgenomen. Dit suggereert dat richtlijnen niet de beste manier zijn om zorgprofessionals te informeren over nieuwe veiligheidswaarschuwingen.
Reacties