Problemen bij implementatie in de praktijk

De regiebehandelaar in het ziekenhuis

Twee behandelaren staan op een podium en wijzen beiden naar zichzelf.
Juul H.P.H. Hennissen
Tessa O. van den Beukel
Martin A.J.M. Buijsen
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8054
Abstract

Het Centraal Tuchtcollege wil dat ziekenhuizen het hoofdbehandelaarschap vervangen door het regiebehandelaarschap, zonder dat precies duidelijk is wat met die term wordt bedoeld. Wat betekent dit voor de zorgpraktijk?

Een 71-jarige vrouw wordt gepresenteerd op de SEH met acute dyspneu. Ze is eergisteren ontslagen uit het ziekenhuis na een borstsparende operatie vanwege een mammacarcinoom. De SEH-arts constateert gedecompenseerd hartfalen, in combinatie met een exacerbatie van COPD. De patiënte moet worden opgenomen. Wie wordt haar hoofdbehandelaar? Of moeten we zeggen: ‘Wie wordt haar regiebehandelaar?’ En waarover dient regie gevoerd te worden?

Achtergrond

In 2021 heeft het Centraal Tuchtcollege (CTG) de term ‘regiebehandelaar’ in omloop gebracht.1 Het CTG stelde dat er niet langer gesproken moet worden over een hoofdbehandelaar, maar over een regiebehandelaar, omdat ‘de toegenomen complexiteit van zorg, die soms door zorgverleners van verschillende instellingen wordt verleend, uitgangspunten vereist die meer flexibel toegepast kunnen worden’.1 Bij een complexe samenwerking moet een regiebehandelaar worden aangewezen die toeziet op: (a) de continuïteit en samenhang van zorg, (b) adequate afstemming tussen zorgverleners en (c) het aanwijzen van een aanspreekpunt. De regiebehandelaar…

Auteursinformatie

Universiteit Maastricht, afd. Onderwijsontwikkeling en Onderwijsresearch, School of Health Professions Education (SHE), Maastricht: mr.drs.ing. J.H.P.H. Hennissen, arts-onderzoeker en gezondheidsjurist. Radboudumc, afd. Klinische Geriatrie, Nijmegen: dr. T.O. van den Beukel, MBA, internist-ouderengeneeskunde en themaleider van het ziekenhuisbrede thema ‘Van hoofdbehandelaar naar regiebehandelaar’. Erasmus Universiteit, afd. Gezondheidsrecht, Erasmus School of Law, Rotterdam: prof.mr.dr. M.A.J.M. Buijsen, jurist en filosoof.

Contact J.H.P.H. Hennissen (juul.hennissen@maastrichtuniversity.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: ICMJE-formulieren met de belangenverklaring van de auteurs zijn online beschikbaar bij dit artikel.

Auteur Belangenverstrengeling
Juul H.P.H. Hennissen ICMJE-formulier
Tessa O. van den Beukel ICMJE-formulier
Martin A.J.M. Buijsen ICMJE-formulier
Dit artikel is gepubliceerd in het dossier
Juridische vragen
Dit artikel wordt besproken in# 44 Wie heeft de regie?
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties