Rectificatie
Op dit artikel is de volgende verbetering gekomen:
In de beschouwing van dit artikel werd per abuis verwezen naar een RIVM-richtlijn over cyanide-intoxicaties. Die richtlijn bestaat echter niet. Er had moeten staan: ‘de monografie over Cyanide/Cyaanverbindingen van toxicologie.org’. De bijbehorende referentie nummer 4 verwees naar het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC). Ook dat is onjuist. Het NVIC heeft alleen een adviserende rol ten aanzien van de informatie op toxicologie.org. De juiste referentie is: ‘Toxicologie behandelinformatie ‘Cyanide/Cyaanverbindingen’– versie 4 d.d. sept 2019.’
Beste collega’s,
In dit artikel gaan we het hebben over abrikozenpitten. Volgens webwinkels zouden ze kankerbestrijdende en energieverhogende eigenschappen hebben. In werkelijkheid kan consumptie ervan leiden tot een ernstige intoxicatie.
Samenvatting
Achtergrond
Niet alleen de vrucht van abrikozen wordt geconsumeerd, ook de pit kan worden gegeten. Consumptie van 1-3 pitten kan al leiden tot een verhoogde cyanideconcentratie in het bloed. Consumptie van > 20 pitten tegelijkertijd kan een levensbedreigende intoxicatie veroorzaken.
Casus
Wij beschrijven een man die, onwetend van de gevaren, meerdere abrikozenpitten had genuttigd. Kort daarna ontwikkelde hij een tachycardie en neurologische klachten. Op de SEH bleek sprake te zijn van een lactaatacidose. Dankzij ondersteunende therapie, een maagspoeling en de toediening van antidota herstelde de patiënt volledig.
Conclusie
Cyanide-intoxicaties zijn zeldzaam. Ingestie van abrikozenpitten kan leiden tot een ernstige en potentieel levensbedreigende cyanide-intoxicatie.
Reacties