Hoe je met goede toetsvragen het leren kunt stimuleren

Leren van toetsen

Een blad met MC toets erop
Elise V. van Wijk
Roemer J. Janse
Alexandra M.J. Langers
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2024;168:D8012
Abstract

Iedereen herinnert zich de tentamens tijdens de studie. Ook in de latere loopbaan moeten er nog de nodige toetsen en examens gemaakt worden, die zowel kennis als praktische vaardigheden meten. In dit artikel ligt de focus op kennistoetsen.

Samenvatting

Veel zorgverleners zijn betrokken bij het opleiden van toekomstige zorgverleners. Het ontwikkelen van toetsen is een belangrijk onderdeel van het opleiden, maar het maken van goede toetsvragen is nog niet zo eenvoudig. In dit artikel worden praktische tips gegeven voor het opstellen van goede toetsvragen. Daarnaast wordt de veelgebruikte meerkeuzevraag ter discussie gesteld en wordt er een veelbelovend alternatief geïntroduceerd: de Very Short Answer Question (VSAQ). Deze open vraag met een gelimiteerd antwoord van 1-4 woorden kan de kwaliteit van toetsen aanzienlijk verbeteren en het leren stimuleren. De wetenschappelijk onderbouwde voordelen worden besproken en mogelijke obstakels om VSAQ’s toe te passen worden weerlegd, zodat niets meer in de weg staat om meer VSAQ’s op te nemen in toetsen.

Auteursinformatie

Leiden UMC, afd. Onderwijs Expertisecentrum, Leiden: drs. E.V. van Wijk, promovendus; afd. Klinische Epidemiologie: R.J. Janse, promovendus; afd. Maag- Darm- Leverziekten: dr. A.M.J. Langers.

Contact E.V. van Wijk (e.v.van_wijk@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Elise V. van Wijk ICMJE-formulier
Roemer J. Janse ICMJE-formulier
Alexandra M.J. Langers ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties