Besluitvorming bij extreme vroeggeboorte kan zonder

Etniciteit als prognostische factor bij vroeggeboorte

Ingebakerde baby
Lien De Proost
Thomas van den Akker
Floor Haalboom
E.J. (Joanne) Verweij
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2023;167:D7735
Abstract

Als een kind veel te vroeg wordt geboren, komen ouders voor een behandelkeuze te staan. Betrouwbare informatie over de kansen van het kind is daarbij belangrijk. En daarom is er geen plaats voor etniciteit als prognostische factor, betogen de auteurs.

Samenvatting

Heel wat onderzoek suggereert dat etniciteit een rol speelt in de levenskansen na extreme vroeggeboorte. Maar de definities van deze etnische classificaties zijn onduidelijk. Vaak wordt zonder wetenschappelijke basis aangenomen dat er biologische verschillen bestaan tussen zogenaamd verschillende etniciteiten. Bovendien is er weinig transparantie; we weten meestal niet hoe onderzoekers de categorieën gebruiken en hoe ze bepalen wie tot welke categorie behoort. Dit leidt tot tegenstrijdige conclusies in de literatuur. Het doel van het bespreken en meenemen van prognostische factoren is om de besluitvorming bij extreme vroeggeboorte te verbeteren. Het meenemen van etniciteit draagt daar echter niet aan bij. Sterker nog, het kan schadelijk zijn voor ouders en kinderen. Dit artikel betoogt daarom dat het ethisch problematisch is om etniciteit als prognostische factor op te nemen in richtlijnen, gesprekken of besluitvorming bij extreme vroeggeboorte.

Auteursinformatie

LUMC, Leiden. Afd. Ethiek & recht: drs. L. De Proost, medisch ethicus. Afd. Verloskunde: prof. dr. T. van den Akker, gynaecoloog; dr. E.J (Joanne) Verweij, gynaecoloog-perinatoloog. Erasmus MC, Rotterdam. Afd. Medische ethiek, filosofie en geschiedenis: dr. F. Haalboom, wetenschapshistoricus.

Contact L. De Proost (l.de_proost@lumc.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Verantwoording

Dit onderzoek werd mogelijk gemaakt door de Strong Babies Jonge Onderzoekersbeurs 2022.

Auteur Belangenverstrengeling
Lien De Proost ICMJE-formulier
Thomas van den Akker ICMJE-formulier
Floor Haalboom ICMJE-formulier
E.J. (Joanne) Verweij ICMJE-formulier
Dit artikel wordt besproken in#22 Zoeken naar de primaire tumor
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties