Samenvatting
Achtergrond
Een luierdermatitis bij kinderen komt frequent voor en is meestal onschuldig. Vaak is de oorzaak irritatie, een secundaire candida-infectie of eczeem, waarvoor de behandeling eenvoudig en doeltreffend is. Bij therapieresistente luierdermatitis echter kan langerhanscelhistiocytose (LCH) de oorzaak zijn.
Casus
Wij zagen een 14 maanden oud meisje met therapieresistente luierdermatitis, huidafwijkingen op de behaarde hoofdhuid, wisselende koorts, otorroe en uitgebreide lymfadenopathie. Na een lange weg bevestigden huidbiopten in de derde lijn de diagnose ´LCH’. De patiënte reageerde uiteindelijk goed op een individueel aangepaste behandeling.
Conclusie
LCH is een zeldzame, relatief onbekende aandoening die zich vaak openbaart in de huid. De prognose is doorgaans goed, als de aandoening maar tijdig wordt gediagnostiseerd. Onbekendheid met dit ziektebeeld leidt vaak tot een late diagnose. LCH kan zich in verschillende organen manifesteren; de typische huidafwijkingen kunnen een belangrijke diagnostische aanwijzing zijn.
Reacties