Beste collega’s,
In deze klinische les gaan we het hebben over medicamenteuze zwangerschapsafbreking. Een voorgenomen wetswijziging geeft huisartsen meer mogelijkheden om ongewenst zwangere vrouwen te helpen. Sommige huisartsen hebben al ervaring met de overtijdbehandeling en zien dat sommige situaties speciale aandacht vragen. Wij beschrijven deze situaties aan de hand van 2 casussen.
Patiënt A, een 37-jarige vrouw, kwam naar de huisartsenpraktijk omdat zij onbedoeld zwanger was geworden bij een voltooid gezin. De huisarts had met haar een gesprek waarin duidelijk werd dat ze de zwangerschap wilde afbreken, dat ze daar zorgvuldig en vrijwillig voor koos en dat ze voor zichzelf geen aanvaardbaar alternatief had. Ze gebruikte de anticonceptiepil en kon zich niet herinneren deze verkeerd te hebben gebruikt. Het gezin woonde sinds enkele jaren in Nederland, ze was net ingeburgerd en had zich kortgeleden ingeschreven voor een opleiding. Haar man stond volledig achter haar besluit. Na de afbreking van de zwangerschap zou zij direct met anticonceptie willen starten in de vorm van een langwerkend progestageen.
De huisarts liet een echo maken door de verloskundige in het gezondheidscentrum. Bij echografie was een vruchtzak zichtbaar conform een zwangerschapsduur van 5,5 weken. De volgende ochtend nam de vrouw mifepriston in, eenmalig 200 mg oraal. De…
Reacties