Behandeling van galsteenlijden met behoud van de galblaas

Laparoscopische cholecystolithotomie

Illustratie van een groene galblaas met armpjes en een gezicht.
Jacqueline B. Hoozemans
Albert K. Groen
L. Maurits de Brauw
Citeer dit artikel als
Ned Tijdschr Geneeskd. 2022;166:D6658
Abstract
Download PDF

Samenvatting

Een recent alternatief voor de laparoscopische cholecystectomie is de laparoscopische cholecystolithotomie (LCT). Bij deze galblaassparende operatie worden de galstenen onder endoscopisch zicht verwijderd. Deze nieuwe behandeling wordt in Azië toegepast, maar is in Europa en Amerika onbekend. Het is een minimaal invasieve operatietechniek die mogelijk gepaard gaat met minder complicaties. Patiënten die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan ontwikkelen vaak symptomatisch galsteenlijden binnen 4 jaar na de operatie. Deze patiënten hebben een verhoogd risico op complicaties bij een laparoscopische cholecystectomie. Mogelijk kan door toepassing van LCT bij deze patiënten het risico op complicaties worden verlaagd. Een nadeel van LCT is het risico op recidiefgalsteenlijden. Bij patiënten die een maagverkleining hebben gehad is dit risico mogelijk lager vanwege de tijdelijke oorzaak van de galsteenvorming (gewichtsverlies). Ook patiënten met galsteenlijden die geen maagverkleining hebben ondergaan kunnen mogelijk voordeel hebben bij een LCT.

artikel

Welke techniek?

De laparoscopische cholecystolithotomie (LCT) is een operatietechniek om galstenen te verwijderen, terwijl de galblaas in situ blijft. Die operatie gaat als volgt.

Onder algehele anesthesie wordt het abdomen geïnsuffleerd met CO2 en worden 4 toegangspoorten (‘trocarts’) in de buikwand ingebracht. De chirurg identificeert de hilus van de galblaas. Daarna plaatst hij of zij een endoscopische klem op de galblaashals om te voorkomen dat kleine galstenen in de ductus choledochus terecht kunnen komen. De gal wordt uit de galblaas gezogen met een Verres-naald. Vervolgens maakt de chirurg diathermisch een incisie van 2 cm in de fundus van de galblaas. Onder endoscopisch zicht worden stenen en gruis met een zuigspoelsysteem uit de galblaas verwijderd en opgevangen in een plastic zakje (figuur). De incisie van de galblaas wordt doorlopend gehecht met een oplosbare draad en gecontroleerd op lekkage. Na inspectie en naspoelen wordt het abdomen gedesuffleerd en gesloten.

Figuur
Laparoscopische cholecystolithotomie
Figuur | Laparoscopische cholecystolithotomie
Schematische weergave van de opstelling bij een laparoscopische cholecystolithotomie. Tijdens de procedure wordt een endoscopische klem op de galblaashals geplaatst om te voorkomen dat kleine galstenen in de ductus choledochus terecht kunnen komen. De gal wordt uit de galblaas gezogen met een Verres-naald. Daarna maakt de chirurg een incisie van 2 cm in de fundus van de galblaas. Onder endoscopisch zicht worden stenen en gruis met een zuigspoelsysteem uit de galblaas verwijderd en opgevangen in een plastic zakje.

Waarom is er behoefte aan een nieuwe techniek?

Met 25.000 operaties per jaar is de laparoscopische cholecystectomie de meest verrichte gastro-intestinale operatie in Nederland. Deze operatie is echter geen optimale behandeling van galsteenlijden. Circa 60-70% van de geopereerde patiënten is pijnvrij na een jaar.1 Een vijfde van hen krijgt een complicatie; 0,2-0,5% loopt galwegletsel op. Bij patiënten na een maagverkleiningsoperatie zijn de resultaten na een laparoscopische cholecystectomie aanzienlijk slechter: het risico op een complicatie na een laparoscopische cholecystectomie is 2 maal zo hoog als bij patiënten zonder maagverkleiningsoperatie; het risico op een heroperatie is 4 maal zo hoog.2 Dat is de reden om te zoeken naar een alternatieve behandeling met minder complicaties. Bovendien heeft het fysiologische voordelen wanneer bij die behandeling de galblaas behouden blijft.3 De galblaas is van belang voor de galconcentratie, galstroom en het galzoutmetabolisme.

Welke indicaties?

In Azië wordt LCT toegepast als electieve behandeling van patiënten met galsteenlijden.4 Wij willen de effectiviteit van deze nieuwe behandeling evalueren bij patiënten met galsteenlijden die < 4 jaar eerder een maagverkleiningsoperatie ondergingen. Door het grote gewichtsverlies gedurende het eerste half jaar na een maagverkleiningsoperatie vervijfvoudigt de incidentie van symptomatisch galsteenlijden onder deze patiënten. Na een periode van 4 jaar is het jaarlijkse aantal laparoscopische cholecystectomieën onder patiënten die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan weer even hoog als bij patiënten die geen maagverkleining hebben gehad.2 Doordat het galsteenlijden bij patiënten na een maagverkleiningsoperatie wordt veroorzaakt door een tijdelijk verhoogde galsteenvorming, is het risico op recidiefgalsteenlijden mogelijk lager dan bij andere patiënten met galsteenlijden.

Welk probleem wordt hiermee opgelost?

Ons doel is om ervaring op te doen met de galblaassparende behandeling van galsteenlijden die in Azië succesvol is gebleken. Mogelijk geeft deze behandeling minder complicaties dan de laparoscopische cholecystectomie. Het ligt voor de hand om LCT toe te passen bij patiënten na een maagverkleiningsoperatie. Door LCT toe te passen wordt de vaak lastige dissectie van de galblaashilus vermeden, hoeft de ductus cysticus niet worden doorgenomen en hoeft de galblaas niet uit het leverbed worden vrijgeprepareerd. Het verhoogde risico op complicaties bij een laparoscopische cholecystectomie onder bariatrische patiënten kan lager uitvallen bij een LCT.

Een nadeel van de LCT is het risico op recidiefgalsteenlijden. Bij patiënten na een maagverkleiningsoperatie is dit risico mogelijk kleiner, doordat de piek in de galsteenvorming wordt veroorzaakt door de aanvankelijk sterke gewichtsafname. Het behoud van de galblaas is van belang; bariatrische patiënten hebben hierdoor 3 keer minder vaak hypoglykemieën.3 Het is niet duidelijk hoe vaak langdurige postoperatieve pijnklachten voorkomen na een LCT in vergelijking met een laparoscopische cholecystectomie. Ook niet-bariatrische patiënten kunnen profijt hebben van een LCT, mits de resultaten van de Aziatische studies reproduceerbaar zijn.4

Wat is er bekend over effectiviteit?

Galblaassparende behandelingen van galsteenlijden, zoals percutane en schokgolf-lithotripsie en chemische dissolutie, zijn eerder ook in Nederland en de westerse wereld toegepast en weer verlaten.5 50% van de patiënten had 5 jaar na die behandeling opnieuw of nog steeds galstenen. Dat resultaat verklaart de terughoudendheid in de westerse wereld ten aanzien van LCT. Een verschil tussen deze niet-succesvolle galblaassparende behandelingen en LCT is de endoscopische controle op het verwijderen van alle galstenen en gruis. In Azië wordt de LCT toegepast met bemoedigende resultaten; het risico op recidiefgalstenen is laag. Dit bleek uit een meta-analyse van 14 gerandomiseerde klinische onderzoeken met in totaal 2030 patiënten, waarin de uitkomsten van laparoscopische cholecystectomie werden vergeleken met LCT.4 In de LCT-groep traden statistisch significant minder complicaties op. Wel had 3% van de patiënten opnieuw galstenen na een follow-upperiode van 4 jaar. 1% van de patiënten onderging een laparoscopische cholecystectomie binnen 5 jaar na de LCT. De resultaten van LCT bij patiënten na een maagverkleiningsoperatie zijn niet bekend.

Wij verrichtten een pilotonderzoek naar LCT onder 18 patiënten met galsteenlijden die < 4 jaar eerder een bariatrische operatie hadden ondergaan. Bij 2 patiënten werd tijdens de operatie alsnog overgegaan tot een laparoscopische cholecystectomie: eenmaal vanwege een steenmassa die met de galblaaswand was verkleefd en eenmaal vanwege een te dunne galblaaswand. De mediane opnameduur was 1 dag.

Er traden 2 complicaties op. Zo kreeg één patiënt postoperatief een eenmalige koliekaanval, mogelijk door een kleine galsteen die naar de ductus choledochus was verplaatst. Daarna hebben wij onze techniek aangepast door een atraumatische klem op de galblaashals te plaatsen voordat wij de galstenen verwijderden. Een andere patiënt, met veel intra-abdominale verklevingen en een peroperatieve stollingsstoornis door clodipgrelgebruik, kreeg postoperatief koorts als gevolg van een geïnfecteerd hematoom in de buik. Wij behandelden deze patiënt met een antibioticakuur.

Daarnaast had één patiënt persisterende pijnklachten 5 maanden na de LCT. Echografisch onderzoek liet mogelijk recidiefgalstenen zien. Bij de laparoscopische cholecystectomie die volgde werden geen recidiefstenen of sludge aangetroffen. Achteraf bleek dat de nietjesrij op de galblaasfundus – de incisie was gesloten met nietjes – was aangezien voor recidiefgalstenen. Bij geen van de 18 patiënten was gallekkage opgetreden. De patiënten werden gevolgd gedurende een periode van 4-21 maanden na de operatie.

Hoe moeilijk is de techniek te leren?

De LCT kan worden uitgevoerd een chirurg die laparoscopische hechttechnieken beheerst. Wanneer de galblaaswand te dun of ontstoken is en daardoor niet kan worden gehecht, kan een standaard laparoscopische cholecystectomie worden uitgevoerd.

Toekomstverwachting

Deze operatietechniek kan in elk ziekenhuis worden uitgevoerd door een chirurg met ervaring in laparoscopische ingrepen. Wanneer de nieuwe behandelmethode succesvol en effectief blijkt, kunnen jaarlijks 1200 patiënten met galsteenlijden die < 4 jaar eerder een maagverkleining ondergingen in aanmerking komen voor een LCT. Wanneer de goede resultaten uit Azië reproduceerbaar blijken, kunnen ook niet-bariatrische patiënten baat hebben bij een LCT.

Waar in Nederland?

In ons ziekenhuis gaat binnenkort een prospectief fase I-II veiligheidsonderzoek van start naar de uitkomsten van laparoscopische cholecystolithotomie onder patiënten die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan.

Literatuur
  1. Van Dijk AH, Wennmacker SZ, de Reuver PR, et al. Restrictive strategy versus usual care for cholecystectomy in patients with gallstones and abdominal pain (SECURE): a multicentre, randomised, parallel-arm, non-inferiority trial. Lancet. 2019;393:2322-30. doi:10.1016/S0140-6736(19)30941-9. Medline

  2. Wanjura V, Sandblom G, Österberg J, Enochsson L, Ottosson J, Szabo E. Cholecystectomy after gastric bypass-incidence and complications. Surg Obes Relat Dis. 2017;13:979-87. doi:10.1016/j.soard.2016.12.004. Medline

  3. Van Furth AM, van den Broek M, Emous M, de Heide LJM, Kuipers F, van Beek AP. Cholecystectomy increases the risk of dumping syndrome and postbariatric hypoglycemia after bariatric surgery. Surg Obes Relat Dis. 2020;16:1939-47. doi:10.1016/j.soard.2020.08.009. Medline

  4. Ye L, Liu J, Tang Y, et al. Endoscopic minimal invasive cholecystolithotomy vs laparoscopic cholecystectomy in treatment of cholecystolithiasis in China: a meta-analysis. Int J Surg. 2015;13:227-38. doi:10.1016/j.ijsu.2014.12.014. Medline

  5. Bergman JJ, Bruno MJ, van Berge Henegouwen GP. De diagnostiek en behandeling van galsteenlijden. Ned Tijdschr Geneeskd. 2000;144:69-74. Medline.

Auteursinformatie

Spaarne Gasthuis, Hoofddorp. Afd. Heelkunde: drs. J.B. Hoozemans, arts-onderzoeker. Afd. BARIA: dr. L.M. de Brauw, metabool chirurg. Amsterdam UMC, afd. Vasculaire Geneeskunde en Systeembiologie, Amsterdam: prof.dr. A.K. Groen, onderzoeker.

Contact L.M. de Brauw (mdebrauw@spaarnegasthuis.nl)

Belangenverstrengeling

Belangenconflict en financiële ondersteuning: geen gemeld.

Auteur Belangenverstrengeling
Jacqueline B. Hoozemans ICMJE-formulier
Albert K. Groen ICMJE-formulier
L. Maurits de Brauw ICMJE-formulier
Heb je nog vragen na het lezen van dit artikel?
Check onze AI-tool en verbaas je over de antwoorden.
ASK NTVG

Ook interessant

Reacties

Thomas
van Gulik

Met belangstelling las ik het artikel van Hoozemans et al. getiteld ‘Laparoscopische cholecystolithotomie’ in de rubriek Nieuwe Technieken.1 De auteurs stellen het verwijderen van galstenen met behoud van de galblaas voor in plaats van cholecystectomie. Een oude discussie komt in een nieuw jasje bovendrijven.

De chirurg Carl Langenbuch voerde in 1882 in Berlijn, de eerste cholecystectomie uit bij een patiënt met galsteenlijden. Een golf van kritiek van zijn collegas volgde na publicatie van deze operatie in de Berliner Klinische Wochenschrift.2 Met name de chirurg Robert Lawson Tait in Birmingham schreef in de Lancet dat het wegnemen van de galblaas voor steenlijden een ‘absurd en gevaarlijk idee’ was. Hij was een voorstander van de cholecystostomie: het openen van de galblaas en verwijderen van de stenen waarna de galblaas over een drain gesloten werd. Langenbuch geloofde dat de galblaas de stenen juist veroorzaakte en dat het in situ laten van de galblaas tot recidief stenen zou leiden. Dat laatste blijkt mee te vallen kunnen we nu na 140 jaar wel stellen.

Patiënten die een maagverkleiningsoperatie hebben ondergaan, hebben in de eerste vier jaar na de operatie een verhoogd risico op symptomatisch galsteenlijden. Het verrichten van een laparoscopische cholecystolithotomie lijkt in deze groep voordelen te hebben. Wanneer dichthechten van de galblaas problemen geeft, zou in plaats van tot cholecystectomie over te gaan, de galblaas over een drain gesloten kunnen worden (die na 2-3 weken wordt verwijderd). Zo zal Lawson Tait met zijn pleidooi voor behoud van de galblaas, nu nog een bijdrage leveren.

em.prof.dr. T.M. van Gulik
Literatuur
  1. Hoozemans JB, Groen AK, De Brauw LM. Laparoscopische cholecystolithotomie; behandeling van galsteenlijden met behoud van de galblaas. Ned Tijdschrift Geneeskd. 2022; 166:D6658
  2. van Gulik TM. Langenbuch’s cholecystectomy; once a remarkably controversial operation. Neth J Surg. 1986; 38:138-141