artikel
Casus
Een 11-jarig meisje kwam bij de kinderarts vanwege progressieve buikpijn en braken na het eten. De klachten waren 9 maanden eerder begonnen. De voorgeschiedenis was blanco. Door de klachten was de patiënte inmiddels 7 kg afgevallen. Ze had geen koorts of nachtelijk zweten en het ontlastingspatroon was onveranderd.
Bij lichamelijk onderzoek zagen wij een bleek, vermoeid meisje met een soepele buik. Laboratoriumonderzoek liet een ferriprieve anemie zien; de Hb-concentratie was 4,4 mmol/l. Bij aanvullend echografisch onderzoek werd een ileo-ileale invaginatie van de dunne darm gezien met zeer waarschijnlijk een poliep als anatomisch aanwijsbare oorzaak (‘leading point’) (figuur a en supplement).
Tijdens een laparoscopie werd een ileo-ileale invaginatie in een ileo-ileale invaginatie gezien over een traject van ongeveer 20 cm. Nadat de darm antemesenteriaal werd geopend, werd er een grote gesteelde poliep zichtbaar (figuur b). De poliep werd verwijderd, samen met een klein stuk dunne darm.
Na de operatie herstelde de patiënte voorspoedig. Een maand later was zij klachtenvrij en 2 kg aangekomen in gewicht. Histopathologisch onderzoek liet een hamartomateuze poliep zien. Gezien de lokalisatie en de opbouw betrof het vermoedelijk een Peutz-Jeghers-poliep. De vader van de patiënte bleek ook poliepen te hebben.
Ileo-ileale invaginatie is een aandoening die vaak vanzelf over gaat. De incidentie is het hoogst onder zuigelingen. Bij kinderen > 4 jaar is een invaginatie vaker het gevolg van een onderliggende aandoening. Verricht daarom bij deze patiëntenpopulatie gericht aanvullend onderzoek.
Diagnose
Ileo-ileale invaginatie door een solitaire gesteelde poliep.
Reacties